Војиновић: Водиће се две истраге о паду ултра-лаке летелице

Танјуг
Војиновић: Водиће се две истраге о паду ултра-лаке летелице

БЕОГРАД - Поводом пада ултра-лаке летјелице, која се у четвртак срушила недалеко од аеродрома "13 мај", код Земун Поља, водиће се двије истраге - цивилна и она струковна, која обично траје три мјесеца, изјавио је оснивач портала "Танго сикс" Петар Војиновић.

"Истрага због пада летелице у којој је погинуто пилот, власник летелице, биће цивилна, водиће је тужилашто, како би утврдило да ли је било криминалитета и сличних намера, и она вазухопловна из Центра за истраживање вазухопловних несрећа, чији је циљ да анализира техничке и аспекте људског фактора како би се извукле поуке и лекције и како се нешто тако не би више поновило", рекао је Војиновић за Тањуг.

Додао је да се у истрази о паду ултра-лаке летјелице Esqual VM -1Ц ангажују стручњаци из разних области, да се техничка експертиза ради на факултету, а анализира се и "историја" пилота.

Војиновић је указао да у Србији генерална авијација. не авиосаобраћај, већ рекреативна, приватна авијација, није забиљежила удес са фаталним исходом преко двије године.

"Последњи удес са фаталним исходом на аеродрому '13. мај' догодио се 2018. године и по среди је био људски фактор. Од оснивања тог аеродрома 2001. године ово су једина два удеса са фаталним исходом", навео је он.

Према његовим ријечима, Esqual VM-1Ц је високоперформансна ултра-лака летjелица чији је инжењерски и производни пројекат сада покојни Александар Арсић откупио прије 10 година од групе инжењера из Шпаније.

Био је то поуздан и квалитетан пројекат, навео је оснивач портала "Танго сикс".

"Глобално их је произведено око 20 примерака. Након отпочињања производње у Србији израђено их је не више од пет. Летелице су произвођене у киту (сегментима које купац сам саставља), не серијски", навео је он и прецизирао да се летелица регистрације YU-А299 срушила након полијетања са аеродрома "13. мај" код Земун Поља.

Такве летјелице су популарније у општој авијацији, јефтине су и подједнако морају бити сертификоване као све остале, рекао је Војиновић и додао да пилот мора да има дозволу, да поштује све процедуре.

Према његовим ријечима, разлози за несрећу могу бити бројни, а чињеница да је летјелелица успјешно полетјела говори да су се проблеми појавили послије тога.

Срећа у несрећи је, како сматра, да је очевидац био један од најискуснијих пилота оваквих летјелица и да је видио шта се дешавало, да му је пилот рекао да има потешкоћа са командама и контролом летјелице.

То може, као је оцијенио, да значи свашта, а истрага ће утврдити да ли је пилот можда добио срчани удар, да ли се нешто заглавило или отпало...

Према његовим ријечима, ту је и чињеница да је отпао дио летјелице, што је поменуо очевидац.

На питање шта каже статистика, односно шта може да крене по злу, Војиновић посећа да то што је рекареативна и приватна авијација у Србији била двије године без икаквих удеса са фаталним исходом представља добар безбједносни резултат.

Према његовим ријечима, статистички, људски фактор је најчешћи узор несрећа.

"Техника јако ретко отказује, али и она мора да се надгледа, па ту опет долазимо до људског фактора. Машине се кваре и сада ће бити најважније да се утврди узрок несреће", рекао је он.

На питање како је могуће приземљити ултра-лаку летјелицу на терену попут онога код Земун поља, у кукурузишту, Војиновић наводи да, када мотор откаже, то ништа није страшно јер су летјелице тако направљене да могу да једре без погона одређено вријеме, али да је проблем ако се догоди структурно оштећење, што се овдје помиње.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана