Водостај Лима код Пријепоља у опадању

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ПРИЈЕПОЉЕ- Водостај ријеке Лим код Пријепоља од јутрос полако опада, са престанком падавина на територији Србије и Црне Горе.

Врх поплавног  таласа био је синоћ у касним вечерњим часовима када се река излила у један дио насеља Ивање.

"Лим се враћа у корито, у овом тренутку водостај Лима је 265  центиметра што значи да се налазимо у стању редовне одбране од поплава. Ми смо ванредну ситуацију увели из разлога што се она приближавала тој граници од 300 центиметра која подразумева ванредну одбрану од поплава, она је ноћас око 11, 12 сати стагнирала и после тога је у константно паду. Дакле Лим просечно на један сат опада по три центиметра", рекао је начелник Штаба за ванредне ситуације општине Пријепоље Изудин Шантић.

Усљед повољније ситуације општински Штаб за ванредне ситуације данас ће укинути мјере које су донијете синоћ.

"Ми смо јуче на Штабу издали препоруке да органи који учествују у одбрани од поплава изврше своје задатке, ми смо синоћ негде одлучили  и затворили мост за пешачки саобраћај, али како пратимо овог тренутка и како долази до опадања  Лима, ми ћемо највероватније око 10, 11 часова издати налог да се отвори висећи пешачки мост на Лиму и такође ћемо дати налог да се уклоне препреке на овој саобраћајници у Ивању коју смо исто тако синоћ у неко доба поставили да упозоримо учеснике у саобраћају да је тај део пута затворен", каже Шантић.

Он је истакао да се константно прати метеоролошка ситуација у Црној Гори која је сада повољна, јер је и тамо Лим у опадању.

На одбрани од поплава заједно са људима из општинског Штаба за ванредне ситуације учествовали су и људи из ЈП "Србијаводе" који су дежурали читаву ноћ.

"Ако додје у једном моменту до повећања нивоа Лима ми ћемо опет у складу са препорукама и нашим одлукама Штаба реаговати. Иначе, Штаб за ванредне ситуације је у сталном и константном заседању и моје прво неко искуство како смо јуче деловали и органи Управе и ЈКП Лим и сви други учесници, мислим да смо јуче благовремено деловали. Посебно бих истакао ситуацију у Бродарево где је постојала опасност да се пробије тај заштитни бедем самим тим би била штета огромна", казао је Шантић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана