Вође терористичке ОВК оспораваће надлежност Суда у Хагу

Срна
Вође терористичке ОВК оспораваће надлежност Суда у Хагу

БЕОГРАД/ХАГ - Одбрана Хашима Тачија и остале тројице чланова Главног штаба албанске терористичке организације ОВК - Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија најавила је данас да ће оспоравати надлежност Специјализованих вијећа са сједиштем у Хагу за вођење поступка и суђење Тачију и осталима.

Адвокати су писаним поднеском, који је данас објављен, затражили и продужетак рока за подношење тог поднеска, што им је и одобрено, па ће имати рок до 10. фебруара, умјесто до 11. јануара.

Образлажући одлуку да дозволи продужетак рока за подношење поднеска, судија је објаснио да је то дозволио јер је потребно да се анализирају обимни објелодањени докази и о њима разговара са оптуженима, али имајући у виду и предстојећу зимску паузу у раду суда, као и ограничења која је узроковала пандемија вируса корона.

Тачија, Сељимија, као и Весељија и Краснићија оптужница терети по разним видовима кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човјечности у удруженом злочиначком подухвату.

Сва четворица се налазе на једној оптужници специјализованог тужиоца Џека Смита која их терети за низ ратних злочина међу којима је и око 100 убистава Срба, Рома и Албанаца, католика, политичких противника и противника ОВК.

Тачи и остали су пред судијом за претходни поступак раније негирали кривицу по свих 10 тачака оптужнице.

Ухапшени су почетком новембра у Приштини и транспортовани у притворску јединицу у Хагу.

Тачи је претходно поднио оставку на мјесто предсједника самопроглашеног Косова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана