Власти Подгорице ће ревизијом догађаја у Сребреници довести до заоштравања односа

Срна
Власти Подгорице ће ревизијом догађаја у Сребреници довести до заоштравања односа

БЕОГРАД- Предсједник Комитета Државне думе Русије за развој грађанског друштва, питања друштвених и вјерских организација Сергеј Гаврилов оцијенио је да ће ревизија процјене догађаја повезаних са страдањем у Сребреници из 1995. године, коју спроводе власти Црне Горе, довести до заоштравања ситуације у региону.

"Патријарх српски Порфирије потпуно је у праву. Покушаји ревидирања историје, укључујући и драматичне догађаје у Сребреници упркос томе што је доказано да то није геноцид, довешће до компликовања балканског чвора, што је усмјерено на погоршање унутарсрпских односа између Црне Горе и Србије, на јачање улоге НАТО-а и спречавање развоја региона у целини", рекао је Гаврилов.

Према његовом мишљењу, чланице НАТО-а од Црне Горе стварају полигон за геополитичке конфронтације, а улажу се напори да се растури јединство православног, словенског свијета.

"То што видимо у Украјини је у ствари копија онога што се дешава у Македонији, БиХ, Црној Гори, Хрватској, када се предузимају покушаји да се разбије један народ, цивилизација, вјера из најразличитијих, често вјештачких, разлога. Ту технологију раскола и националистичке хистерије не видимо само на Балкану, него и у другим земљама, укључујући Украјину", рекао је Гаврилов за "Спутњик".

Гаврилов је нагласио да је разлог економских успјеха Србије у томе што она не ратује, гради мирне односе са сусједима, али прије свега, Србија високо цијени односе са својим историјским савезником - Русијом, против које је одбила да уведе санкције.

"То је примјер за развој - мир, поштовање интереса националних и вјерских заједница, историјско пријатељство са Русијом. То је пут на који спољне силе не дозвољавају Црној Гори да стане. То је велики проблем за Црну Гору, њену инвестициону и туристичку атрактивност. Стога се надамо да ће се у Црну Гору вратити вјерски мир", закључио је Гаврилов.

Предсједник Независне међународне комисије која је истраживала страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године Гидеон Грајф изјавио је да се у Сребреници није догодио геноцид и тај термин треба да се избрише из историје, те да у догађајима у јулу 1995. године тамо није било више од 3.714 жртава Бошњака.

Грајф је навео да термин "геноцид" подразумијева намјеру, а да у овом случају није постојала никаква намјера и да у томе лежи разлика.

Извјештај те комисије Влада Српске примила је к знању 11. јуна, да би, упркос томе, Скупштина Црне Горе изгласала 17. јуна Резолуцију о забрани негирања наводног геноцида у Сребреници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана