Власници српских пасоша на Космету и даље без визне либерализације

Срна
Власници српских пасоша на Космету и даље без визне либерализације

За становнике самопроглашеног Косова данас је на снагу ступила визна либерализација, али она не важи и за власнике пасоша које издаје Координациона управа МУП-а Републике Србије.

Из Брисела је потврђено да о таквој одлуци морају да се сагласе и Европски парламент и Савјет ЕУ и да је процедура у току, објавио је "Косово онлајн".

Према сазнањима овог портала, када ту добије "зелено свјетло", приједлог се шаље на Радну групу за визе, након чега је потребна потврда и у Европском парламенту, а посљедњи корак у том процесу јесте одобрење на министарском састанку.

Европска комисија је раније поднијела приједлог да се визе укину и за грађане који имају пасоше које издаје Координациона управа МУП-а Србије, али процедура још траје.

Након приједлога Европске комисије да се укину визе и за носиоце српских пасоша, који живе на Косову и Метохији, Приштина је затражила од ЕУ да преиспита тај приједлог.

РТС је објавио да је прва група људи отпутовала данас са приштинског аеродрома организовано авионом у Аустрију, без виза за земље ЕУ, осим Шпаније, чиме је за становнике житеље Косова и Метохије почео безвизни режим путовања у шенгенском простору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана