Владика Теодосије служио литургију у Манастиру Грачаница

Срна
Владика Теодосије служио литургију у Манастиру Грачаница

ГРАЧАНИЦА - Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије јутрос је у Манастиру Грачаница у присуству великог броја вјерника, служио Свету архијерејску литургију поводом празника Успења Пресвете Богородице.

Владика Теодосије је у бесједи подсјетио да је данашњи празник слава обитељи Манастира Грачаница, најљепше задужбине краља Милутина, који је ову богомољу, посљедњу коју је градио, посветио Пресветој Богородици.

“Сви хришћани славе Пресвету Богородицу као мајку своју, јер је она Мајка Божија, али је и духовна мајка свих. У невољи, опасности, болести она је брза заступница и више брине за сваког од рођене мајке”, нагласио је владика.

Епископ Теодосије је напоменуо да Манастир Грачаница ове године слави седам вијекова од настанка, а обиљежава и 700 година од упокојења краља Милутина.

Честитајући велики празник, владика је пожелио да Син Божији и Пресвета Богородица заштите свету обитељ у Грачаници, чије су монахиње вјерне као што су то некада биле мироносице Христу, када је било најтеже.

“Управо тако и наше монахиње на Косову и Метохији верно служе и остају у нашим светињама које страдају, које су у опасности, са вером и надом да ће нас Господ заштити и да ћемо и у бућности трајати”, рекао је владика.

Прослава манастирске славе и славе Грачанице биће обиљежена низом манифестација, а о безбједности брине повећан број припадника Косовске полицијске служе и словеначког контигента КФОР-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана