Владика Теодосије пренео амбасадору Аботу забринутост због оптужби Алише Кернс

Танјуг
Владика Теодосије пренео амбасадору Аботу забринутост због оптужби Алише Кернс

ГРАЧАНИЦА - Епископ рашко-призренски Теодосије састао се у манастиру Грачаница са британским амбасадором у Приштини Николасом Аботом, коме је пренiо најдубљу забринутост због оптужби посланице британског парламента Алише Кернс на рачун Српске православне цркве (СПЦ).

Кернс је претходно изнијела тврдње да се преко српских православних цркава на северу КиМ врши илегално уношење оружја из Србије.

Владика је посебно нагласио да је ова вијест, коју је у међувремену демантовао КФОР, вишеструко погоршала безбједност СПЦ на Косову и Метохији и да озбиљно може да отежа процес деескалације тензија на сјеверу Косова и дијалог, саопштено је из Епархије рашко призренске.

Он је поновио став СПЦ да се Црква залаже за мир међу свим грађанима на КиМ и да не може дозволити било какву злоупотребу или политичку манипулацију са српским цркавама.

Амбасадор Абот је изразио забринутост због тренутних дешавања на сјеверу КиМ, поменувши значајну улогу СПЦ у унапређењу односа међу заједницама, и нагласивши хитну потребу за деескалацијом, додаје се у саопштењу.

Британска посланица и предсједница Одбора за спољну политику британског парламента Алиша Кернс, оптужила је Српску православну цркву да учествује у шверцовању оружја из Србије на КиМ.

Приштински медији су у сриједу објавили и да се Кернс недавно у Лондону састала са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана