Владика Теодосије: Понашање Приштине директан позив на безакоње

Срна
Владика Теодосије: Понашање Приштине директан позив на безакоње

ГРАЧАНИЦА - Епископ рашко-призренски Теодосије изјавио је да понашање Приштине која тражи да се са листе Унеска угрожених споменика скину четири српске светиње представља директан позив на безакоње, а запаљива реторика коју користе подиже етничке и вјерске тензије.

Владика је навео да је разочаран захтјевом да се Пећка Патријаршија, мнастири Високи Дечани и Грачанице и Црква Богородице Љевишке скину са Унескове листе угрожених споменика свјетске баштине, али и одсуством компромисне реакције Приштине поводом пет година од неизвршавања одлуке тзв. косвског Уставног суда којом се манастиру Високи Дечани признаје његова имовина.

Он је у саопштењу напоменуо да су огласили и шефови ЕУ и ОЕБС-а у Приштини, као и амбасадори САД, Француске, Њемачке, Италије и Велике Британије, подсјећајући локалне институције на неопходност поштовања судских одлука и владавине права као темеља сваког демократског друштва.

Упркос томе, додао је, косовски лидери су све то потпуно игнорисали и још су упутили писмо Унеску гдје се тражи скидање манастира Пећке Патријаршије, Дечана, Грачанице и Цркве Богородице Љевишке са Унескове листе угрожених споменика свјетске баштине, под изговором да је православна баштина на Косову и Метохији потпуно безбједна.

Владика је навео да ће Српска православна црква о томе обавијестити све надлежне међународне и друге институције, јер такво понашање доживљава као још један у низу примјера кршења вјерских и људских права и позива међународне представнике на Косову и Метохији да адекватно реагују и зауставе даљу ескалацију ситуације.

Владика Теодосије је разочаран и изјавом министра за просторно планирање у привременој влади Косова Либурн Алијуа да је против изградње заобилазнице пута Дечани-Плав око заштићене зоне Високих Дечана, чиме се отворено позива на кршење закона и изградњу тразитног пута кроз заштићену зону.

Таквим неодговорним понашањем, истакао је владика, косовски лидери потпуно показују да институције у Приштини не само да нису у стању да заштите српску православну баштину на Косову и Метохији већ поручују да ту баштину треба заштитити прије свега од њих самих и њиховог отвореног кршења закона и судских одлука.

Владика је подсјетио да СПЦ остаје за дијалог, али само када одлука Уставног суда из 2016. буде у потпуности извршена, а црквена земља регистрована у катастру, и када се врати поштовању заједнички усвојене одлуке Комисије за заштићене зоне којом се предвиђа паралелна рехабилитација локалних путева уз градњу заобилазнице око заштићене зоне манастира Високи Дечани".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана