Владика Теодосије: Пљенидба возила може да наруши мир

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД - Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије упозорио је да инсистирање Приштине на пререгистрацији возила са српским таблицама и одбијање већине грађана да то учини може да изазове озбиљно нарушавање јавног реда и мира, посебно у случају да полиција покуша да заплијени возила.

Владика је апеловао да институције у Приштини прихвате једногласан приједлог мисије ЕУ на Косову, амбасадора земаља Квинте и специјалног представника САД за западни Балкан Габријела Ескобара да се избјегне сваки вид конфронтације у вези са регистарским таблицама и да се ово питање рјешава у наредних 10 мјесеци у складу са ранијим договорима у Бриселу или другим моделима који се договоре.

"Апелујемо и да сви грађани на северу Косова и Метохије сачувају мир, уздржаност и присебност и да се за своја права боре достојанствено и хришћански, не дајући повода онима који би желели да на било који начин испровоцирају или изазову насиље и тако угрозе животе, здравље и имовину било кога на овом простору", навео је владика у саопштењу.

Он је позвао да се очува мир и да се спорна питања ријеше дијалогом, а од међународних представника очекује одговоран, мудар и одлучан приступ, који би помогао да се питање регистарстких таблица рјешава у процесу дијалога и уз поштовање права и слобода свих грађана.

Владика је указао да би ескалација кризе дубоко угрозила напоре да грађани на Косову и Метохији живе у миру и поштовању без обзира на етничку припадност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана