Владика Теодосије: Над српским жетеоцима почињен злочин из мржње

Срна
Владика Теодосије: Над српским жетеоцима почињен злочин из мржње

СТАРО ГРАЦКО - У Старом Грацку код Липљана данас су обиљежене 23 године од масакра над 14 српских жетелаца, међу којима је било једно дијете, а парастос убијенима служио је Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије.

Владика Теодосије рекао је да је у Старом Грацку почињен незапамћен злочин из мржње.

“Жетеоци су изашли да покупе жито, али је дошао непријатељ да посеје кукољ, да почини злочин из мржње, да убије жетеоце само зато што су Срби и што су хтели да уберу плодове свога зноја”, рекао је у бесједи владика Теодосије.

Епископ рашко-призренски је указао да је ово дан којег се сви Срби сјећају са тугом.

“Ми хришћани имамо наду и нисмо они који очајавају. Молитвом се сећамо наших покојника имајући одлучност, стрпљење и утеху, чувајући све оно што смо наследили и примили од предака”, рекао је владика Теодосије.

Замјеник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Борисав Тајић рекао је да се српски народ данас у Старом Грацку окупио у знак сјећања на невино страдале жетеоце, али и да би упутио позив међународној заједници да не смије затварати очи и аболирати злочинце.

“Овде смо пред истином, пред спомен плочом са 14 исклесаних имена невино страдалих, пред истином свеколико погаженог достојанства, права на живот и идентитет, пред истином да су жетеоци убијени само зато што су рођени као Срби на српској земљи на Косову и Метохији”, истакао је Тајић.

Он је подсјетио да су српски жетеоци убијени у присуству скоро 50.000 припадника КФОР-а који су дошли на Космет како би, наводно, успоставили мир, али је умјесто тога “некима подарена аболиција од сваке одговорности, а другима само патња и бол”.

“Постављамо питање свим међународним институцијама због чега дуже од две деценије починиоци злочина у Старом Грацку нису изведени пред лице правде”, истакао је Тајић, наводећи да се у присуству такозваних мировњака десило много злочина над српским народом на Косову и Метохији.

Тајић је, у име Канцеларије, најавио нови “много већи пакет помоћи” државе Србије, не само Србима у Старом Грацку, већ у свим српским срединама.

“Свећу опстанка Срба на Косову и Метохији ни крвави злочини не могу угасити нити могу угасити опредељење да се у јединству очува мир и стабилност зарад боље будућности”, рекао је Тајић.

У име Срба из Хрватске, почаст страдалим жетеоцима одао је предсједник Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милорад Пуповац, који је навео да Срби из Хрватске дијеле тугу због страдања Срба у Старом Грацку.

“Дошли смо да вас подржимо у сјећању на страдале и да будемо с вама, да вас подржимо и охрабримо у вашој борби да живите у својим домовима и селима, да имате што је могуће боље услове за живот. Дошли смо и да видимо како и у чему можемо бити солидарни и како да будемо ближи једни другима”, истакао је Пуповац.

Потпредсједник Српске листе Далибор Јевтић апеловао је да међународна заједница каже шта је истина и да открију налогодавце и починиоце злочина над српским жетеоцима.

“Нећемно одустати од захтева да се истина о страдању 14 српских жетелаца мора саопштити породицама”, рекао је Јевтић.

Парастосу у Старом Грацку, који се од 2000. године служи у центру села, пошто је мјесно гробље минирано, према процјенама Косовске полицијске службе, присуствовало је више десетина мјештана, као и представници српских и институција самопроглашеног Косова.

Ове године парастосу нису присуствовали представници КФОР-а нити било које међународне мисије на Косову и Метохији.

На данашњи дан, 23. јула 1999. године, упркос присуству десетина хиљада припадника међународне војне и цивилне мисије на Косову и Метохији, албански злочинци, припадници такозване Ослободилачке војске Косова, стријељали су на жетелачком пољу, а потом масакрирали 14 Срба, мјештана села Старо Грацко.

Најмлађа жртва Новица Јанићијевић имао је само 17 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана