Владика Теодосије: Хапшења, претње и злостављање ухапшених Срба воде у још већи конфликт

Срна
Владика Теодосије: Хапшења, претње и злостављање ухапшених Срба воде у још већи конфликт

ПРИШТИНА - Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије изразио је дубоку забринутост због недавно ухапшених Срба који се налазе у притворним јединицама у Гњилану и Подујеву, те позвао на хитно смиривање напетости на Косову и Метохији и упозорио да хапшења и злостављање Срба од полиције воде у још већи конфликт.

"Српска православна црква је била и остала на чврстом ставу да се сви постојећи проблеми морају решавати у миру и разговором. Дијалог је, међутим, тешко наставити у атмосфери константних претњи, хапшења и реторике која криминализује све Србе на Косову и Метохији и која прети ескалацијом још већег насиља", указао је владика Теодосије.

Владика је подсјетио да је адвокат који заступа притворене Србе изјавио да је практично немогуће правно заштитити оптужене јер њихове оптужбе нису правно утемељене, док се аргументи са српске стране отворено игноришу, саопштено је из Епархије рашко-призренске.

"Официр за везу Владе Србије у Приштини господин Павићевић поводом повреда које су ухапшени Срби претрпели од косовске полиције и њиховог третмана у затвору дао је забрињавајући извештај са којим ће бити упознати и међународни представници. Према запажањима Павићевића, притворени су физички злостављани приликом и након хапшења и још имају видљиве повреде. Такав однос је противан свим законским нормама цивилизованог друштва", напоменуо је владика Теодосије, који ће са свештенством настојати да посјети притворене Србе чим буде било могуће.

Епископ Теодосије изразио је очекивање да ће мисија Еулекса на Косову провјерити наводе оптужница против ухапшених Срба, као и све што су прошли у току и након хапшења.

Владика Теодосије је још једном апеловао да се сачува мир и уздржаност са свих страна, осуђујући насиље са било које стране, и истакао да Српска православна црква ових дана наставља са молебанима за Косово и Метохију.

Притворене Србе Душана Обреновића, Милуна Миленковића, Радоша Петровића, Немању Влашковића и Далибора Спасића јуче је посјетио официр за везу Београда и Приштине Дејан Павићевић који је рекао да су сви ухапшени претучени и да су у веома лошем психичком стању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана