Владика Иларион: Патријарх Павле је рођен за вечност

Срна
Владика Иларион: Патријарх Павле је рођен за вечност

БЕОГРАД- Његово преосвештенство епископ новобрдски Иларион рекао је данас да је блаженопочивши патријарх Павле рођен за вјечност и да његов гроб у манастиру Раковица, код Београда, постаје храм.

"Дођосмо да се помолио њему и за његово молитвено заступништво да се моли за свој народ пред Господом. Дођосмо на гроб који постаје храм", истакао је у бесједи владика Иларион, након што је служио свету литургију и помен на гробу блаженопочившег патријарха Павла у манастиру Раковица на 14. годишњицу његовог упокојења.

Владика Иларион, викар патријарха српског, нагласио је да је празник кончине почетак новог и вјечног живота, а то је рађање светитеља за вјечност, рађање светитеља у Богу.

"Тако да је онај рођендан који хришћани славе, дан кончине, то је још један од хришћанских парадокса, јер се родио за вечност. Нека би рођен за вечност отац наш Павле бдио над својим народом и са њим да славимо Бога, Оца, Сина и Светог духа", рекао је владика Иларион.

Након владикине бесједе, дјеца из Основне школе "Никола Тесла" су читала мисли блаженопочившег патријарха Павла, а почаст вољеном српском патријарху, крсним ходом су одали и ученици Гимназије "Патријарх Павле".

Патријарх српски Павле упокојио се 15. новембра 2009. године на Војномедицинској академији у Београду, у сну, након примања светог причешћа, у 10.45 часова, тек што је у већини православних српских храмова завршена света литургија. Напустио је овај свијет у 96. години.

Заупокојене архијерејске литургије служене су од 16. до 18. новембра 2009. године, у Саборној цркви, крај одра блаженопочившег патријарха, а хиљаде људи су спонтано притицале у београдску Саборну цркву, у непрекидној колони, дању и ноћу, у миру и тишини, како би цјеливали свето тијело и опростили се од вољеног патријарха.

Дана 19. новембра, када се у црквеном календару слави спомен на Светог Павла Исповједника, сахрањен је 44. поглавар Српске православне цркве, Његова светост патријарх српски Павле у манастиру Раковица.

У испраћају су учествовали представници свих помјесних православних цркава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана