Владика Атанасије уручио Вучићу драгоцјену икону Светог Саве

Срна
Foto: Taнјуг

БЕОГРАД- Његово преосвештенство владика милешевски Атанасије данас је у порти Цркве Светог Николе у истоименом манастиру у Прибојској Бањи уручио драгоцјену икону Светог Саве и монографију "Богатство ризнице манастира" предсједнику Србије Александру Вучићу, који је посјетио ту богомољу.

Владика Атанасије је навео да братство тог манастира јача и да та православна богомоља остаје јак образовни и духовни центар, као што је био у протеклим вијековима.

Он је претходно у разговору са Вучићем и представницима локалне самоуправе и Исламске заједнице у Прибоју поручио да је важна изградња путева и фабрика, али прије свега човјека и заједнице људи, на што је указивао и блаженопочивши патријарх српски Павле.

Предсједник Србије је непосредно прије доласка у манастир обишао Хасан-агину џамију у Прибоју.

Манастир Светог Николе у Бањи код Прибоја на ријеци Лим један је од најстаријих у Рашкој области.

Током вијекова постојања овај манастир је једно од најзначајнијих средишта српске духовности. У њему је 1219. године Свети Сава успоставио једну од првих шест епископија осамостаљене СПЦ и за првог епископа поставио свог најбољег ученика из Хиландара Христофора.

Манастирски комплекс чине три цркве - Светог Николе, Успења пресвете Богородице и Светог Илије, те два конака и остаци манастирског бедема и куле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана