Влада Србије ограничила цијену нафтних деривата на 30 дана

Срна
Влада Србије ограничила цијену нафтних деривата на 30 дана

БЕОГРАД - Влада Србије ограничила је уредбом малопродајне цијене нафтних деривата на 30 дана да би спријечила даљи неконтролисани раст цијена појединих врста горива и веће поремећаје на тржишту, те очувала животни стандард грађана.

Према тој уредби, максимална малопродајна цијена "евродизела" износиће 179 динара по литру /1,52 евра/, а "евро премијума БМБ 95" 171 динар по литру /1,45 евра/.

Малопродајне цијене осталих нафтних деривата нису ограничене овом уредбом и слободно се формирају на тржишту, саопштено је из Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић рекла је да је уредба донесена због континуираног раста цијена нафтних деривата у претходном периоду, што је директно утицало на повећање цијена осталих врста робе и услуга.

Осим тога, каже она, на основу значајних индикатора и непредвидиве ситуације на свјетским берзама, очекује се даљи раст нафте и нафтних деривата.

Матићева је навела да је, с циљем спречавања евентуалних несташица на тржишту, уредбом дефинисано да трговци нафтним дериватима не смију да испоручују ове врсте горива у количинама мањим од просјечних за посљедњих годину дана, као и да су сличну уредбу донијеле и поједине земље у окружењу, попут Хрватске и Мађарске.

Уредба ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у "Службеном гласнику Србије". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана