Влада Србије ограничила цијену гаса

Srna
Foto: gs

БЕОГРАД - Влада Србије је усвојила Уредбу о привременој мјери ограничавања цене гаса и надокнади разлике у цијени природног гаса набављеног из увоза или произведеног у Републици Србији у случају поремећаја на тржишту.

У саопштењу Владе се наводи да је уредба донесена "усљед глобалног поремећаја на тржишту природног гаса и наглог скока цијене овог енергента у читавој Европи, а у циљу обезбјеђивања сигурног снабдијевања тржишта Србије и заштите привреде и грађана који су упућени на коришћење овог енергента".

"Уредба има за циљ отклањање посљедица скока цијене природног гаса као начина ублажавања послкедица енергетске кризе како би се обезбиједило нормално снабдијевање свих потрошача овим енергентом. Зато је било неопходно енергетским субјектима, који обављају делатност снабдевања природним гасом и снабдевања на велико, обезбедити право на надокнаду разлике у цени природног гаса набављеног из увоза и цене природног гаса из увоза која се користила за обрачун цијене за даљу продају снабдјевачима, јавним снабдјевачима и крајњим купцима за новембар 2021. године", пише у саопштењу, преноси Еуронеwс.

Додаје се да је било неопходно обезбиједити и право на надокнаду разлике у тренутној цијени природног гаса произведеног у Србији у односу на новембар 2021. године.

"Ти енергетски субјекти принуђени су да овај енергент увозе по вишеструко вишој цијени од цијене која је била тог мјесеца", додаје се.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана