Влада Србије и „Фијат“ гарантују услове радницима

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Влада Србије и компанија Фијат аутомобили Србија (FCA) потврдили су данас оно што је већ договорено током претходних разговора у вези са фазом трансформације фабрике FCA Србија у Крагујевцу, а то је да ће, прије свега у том процесу, бити заштићене рањиве категорије и жене и да ће гарантовати радна мјеста онима који се одлуче за рад у иностранству.

Како се наводи у заједничком саопштењу Владе Србије и FCА Србија, потврђено је обавезивање Стелантис-а да ће гарантовати радна мјеста запосленима FCА Србија који ће провести један период у иностранству након што се врате у Србију, као и да исти услови за рад у иностранству као за FCА Србија важе и за FCА Пластику, Слободну зону ФАС, ФАС Академију.

У саопштењу се наводи да су у заштићене рањиве категорије и жене спадају: жене на трудничком/породиљском одсуству, мајке са дјецом којој је потребна посебна брига, самохрани родитељи малољетне дјеце (удовци/удовице), мајке са дјецом до 5 година, жене у процесу вантјелесне оплодње и особе са тешким инвалидитетом.

Што се тиче плана трансформације, Стелантис је унаприједио програм који се тиче рада у иностранству (током периода од 18 до 24 мјесеца) тако да ће бонус за подршку запосленима за рад у иностранству бити исплаћен у двије рате, већи дио износа прије поласка, а нижи по повратку у Србију.

На примјер, радници који се одлуче за Словачку примиће 11.000 унапријед, а бонус од 6.000 евра биће им исплаћено када се врате у Србију.

Влада Србије и FCА Србија наводе да ће омогућити запосленима да имају бар три периода паузе током године како би могли да се врате у Србију, као и да ће омогућавати да се запослени и њихове породице периодично састају, организовањем редовних аутобуских линија из Крагујевца ка фабрикама у иностранству.

Влада Републике Србије и Стелантис сада заиста вјерују да је пакет за рад у иностранству израђен тако да подржи запослене FCА Србије, обезбјеђујући спровођење новог пројекта, унапређењем њихових професионалних вјештина и стицањем важног искуства за подршку новом покретању производње у Србији.

„За Владу Републике Србије било је веома важно да уклони све недоумице када су у питању услови програма. Стелантис је потврдио да ће поштовати оно што смо тражили од њих када су у питању заштићене категорије као што су труднице, жене са децом млађом од 5 година, особе са инвалидитетом, жене у процесу вантелесне оплодње. На данашњем састанку смо то поново потврдили. Ово је веома важан пројекат за нашу државу", рекла је премијерка Ана Брнабић.

Глобални директор производње у Стелантис-у Арно Дебеф и директорка глобалне корпоративне канцеларије Стелантиса и директорка FCА Србија Силвиа Вернети Блина заједно су изјавили: "Србија ће играти кључну улогу у спровођењу стратешког плана „Dare Forward 2030" компаније Стелантис и то је јасна дугорочна посвећеност овој држави."

Како се наводи, двије стране очекују велико интересовање запослених да приступе понуди за рад у иностранству до понедјељка, када ће се процес пријављивања окончати.

Стелантис позива све раднике да се пријаве за овај програм, који ће им омогућити професионални развој за рад на електричним аутомобилима. Желимо да радници у Србији знају да озбиљно рачунамо на њих, да су они ти који ће производити нови модел електричног аутомобила који ће се правити у Крагујевцу и да су они важан део велике Стелантис породице, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана