Влада Србије донијела нову Уредбу о контроли цијена основних намирница и горива

Танјуг
Foto: Aрхива

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој сједници измијењену и допуњену Уредбу о ограничавању цијене основних животних намирница у циљу даље заштите тржишта, односно спречавања деформација у формирању цијена наведених роба, које су изузетно важне за снабдијевање потрошача, а нарочито сиромашнијих социјалних категорија, наводи се у саопштењу.

Влада је усвојила измијењену и допуњену Уредбу о ограничавању цијене намирница - шeћep кристал у паковању од једног килограма, брашно тип T- 400 глатко, у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, брашно тип T-500 у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, јестиво сунцокретово yљe у паковању од једног литра, свињско месо - бут. Уредба ће се примјењивати у трајању од 60 дана, од дана ступања на снагу.

Влада Србије усвојила је измијењену Уредбу о ограничењу висине цијена деривата нафте којом се просјечна велепродајна цијена деривата EVRO DIZEL и EVRO PREMIJUM BMB 95 на територији Републике Србије увећава за по седам динара. Ова Уредба важиће од ступања на снагу, 29. априла, до 31. маја ове године, наводи се у саопштењу Владе.

Како се наводи у саопштењу, привредни субјекти који обављају дјелатност трговине моторним и другим горивима на станицама за снабдијевање превозних средстава у обавези су да наставе да испоручују ове деривате утакањем у погонске резервоаре превозних средстава и посуде за транспорт деривата нафте у максималној количини до 60 литара.

Чланови владе донијели су одлуку о привременом смањењу износа акциза на деривате нафте за 15 одсто од објављених усклађених износа на деривате нафте - оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља, а имајући у виду актуелну ситуацију са цијеном сирове нафте на свјетском тржишту, као и њену тендецију даљег раста, која негативно утиче на макроекономску стабилност у земљи.

На данашњој сједници донијета је одлука о исплати једнократне новчане помоћи, у износу од по 10.000 динара, запосленима у предшколским установама, а имајући у виду да су усљед ванредних околности пандемије били изложени додатном напору приликом спровођења васпитно-образовног рада.

Влада Србије усвојила је Акциони план за период 2022 - 2024. године за спровођење Програма управљања отпадом у Републици Србији за период 2022 - 2031. године, којим се даље унапређује систем управљања комуналним отпадом кроз повећану стопу рециклаже, смањује одлагање биоразградивог отпада на депоније, успоставља систем одрживог управљања опасним и индустријским отпадом и повећава стопа сакупљања, поновне употребе и рециклаже посебних токова отпада.

Такође, Акционим планом се поспјешује ефикасније коришћење ресурса, ојачава капацитет институција у области управљања отпадом и усклађује регулатива са прописима Европске уније, наведено је у саопштењу Владе Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана