Влада Србије: Цијена горива усклађиваће се сваког петка, казне прекршиоцима

Срна
Foto: Agencije

БЕОГРАД - Уредба Владе Србије о ограничењу цијена нафтних деривата евродизела и европремијума "БМБ 95", која је данас ступила на снагу, предвиђа усклађивање цијена горива сваког петка у наредних 30 дана те новчане казне и остале мјере за оне који је не буду поштовали.

Највише малопродајне цијене нафтних деривата утврђиваће Министарство трговине Србије сваког петка до истека уредбе и објављивати на званичној интернет страници најкасније до 15.00 часова, а цијене ће важити од тренутка објављивања, наведено је у уредби.

Уредбом је одређено да дизел за пољопривреднике највише кошта 179 динара /око три КМ/.

Највиша малопродајна цијена са порезом на додату вриједност за евродизел и безоловни бензин "БМБ 95" утврђује се у износу просјечне велепродајне цијене деривата на територији Србије увећане за шест динара.

Министар надлежан за послове енергетике ближе прописује начин обрачуна просјечне велепродајне цијене деривата нафте евродизела и европремијума "БМБ 95".

Уредба се не односи на адитивиране деривате нафте.

Предвиђене су новчане казне од 100.000 динара /око 850 евра/ до два милиона динара /око 17.000 евра/ за правна лица у случају кршења уредбе, а може се изрећи и заштитна мјера забране правном лицу да врши одређене дјелатности у трајању од шест мјесеци до једне године.

Одговорном лицу у фирми запријећена је новчана казна од 5.000 до 150.000 динара /од 43 до 1.270 евра/ и може се изрећи заштитна мјера забране одговорном лицу да врши одређене послове у трајању од шест мјесеци до једне године.

Казне за предузетнике су од 10.000 до 500.000 динара /од 84 до 4.237 евра/ и може се изрећи заштитна мјера забране вршења одређених дјелатности у трајању од шест мјесеци до једне године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана