Вјоса Османи изабрана за предсједника самопроглашеног Косова

Г.С.
Вјоса Османи изабрана за предсједника самопроглашеног Косова

ПРИШТИНА - Канидат радикалног албанског покрета “Самоопредјељење” Вјоса Османи изабрана је вечерас за предсједника самопроглашеног Косова у трећем кругу гласања у парламенту у Приштини.

Османијева је добила 71 глас од присутних 82 посланика, а уздржаних је било 11.

У раду ванредног засједања парламента у Приштини на коме је биран предсједник самопроглашеног Косова са петогодишњим мандатом нису учествовали посланици Српске листе, Демократске партије Косова и Алијансе за будућност Косова.

Османијева је изабрана у трећем кругу гласања у коме кандидату за предсједника потребна проста већина од 120 посланика. /крај/нз/мђ

Ко је Вјоса Османи

Новоизабрана предсjедница привремених приштинских институција Вјоса Османи политиком је почела да се бави још у својим тинејџерским годинама као активисткиња Демократског савеза Косова (ДСК).

Прва значајнија позиција Османијеве (39), која се у посљедње вријеме истиче у анти-српској реторици, услиједила је 2009. када је изабрана за шефицу кабинета тадашњег предсједника привремених институција у Приштини Фатмира Сејдиуа.

Дужност в.д. предсједнице привремених приштинских институција преузела је 5. новембра 2020. као тадашња предсједница парламента у складу са уставом тзв. Косова, након што је предсједник и један од команданата бивше ОВК Хашим Тачи поднио неопозиву оставку на ту функцију.

Тачи је поднио оставку након што је Специјални суд за ОВК са сједиштем у Хагу против њега подигао оптужницу за ратне злочине почињене над Србима, другим неалбанцимана и политичким противницима током сукоба на Косову.

Управо у том периоду Османијева напушта ДСК и придружује се Покрету Самоопредјељење садашњег новоизабраног премијера Аљбина Куртија, након чега долази и до значајнијег артикулисања њене антисрпске реторике.

Она је недавно у интервјуу за Би-Би-Си, говорећи о Специјалном суду за злочине ОВК, рекла да правда не може да буде задовољена ''''док се не ријеше српски злочини''''.

“Читав свијет је видио злочине које је починила Србија”, рекла је Османи и додала да ће правда бити задовољена ''''тек када се Србија покаје и извини'''' и обезбједи да они који су починили те злочине буду изведени пред лице правде.

Османи је у поменутом интервјуу за британски јавни сервис одбила да одговори на питање да ли би, уколико би имала прилику, помиловала бившег предсједника Тачија коме се суди у Хагу.

Према подацима из њене биографије, Османи, поред матерњег албанског, говори шпански, турски, енглески и српски језик.

Рођена је 1982. године у Косовској Митровици, гдје је завршила осовну и средњу школу.

Дипломирала је право на приштинском универзитету, гдје је касније и предавала као професорка из предмета о међународном праву, а као професор универзитета прадавала је и у САД.

Године 2004. добила је стипендију за завршетак магистратуре на Универзитету у Питсбургу, а 2009. је захваљујући показаном успјеху, поновно освојила пуну стипендију за докторске студије на истом факултету.

Као студенткиња приштинског факултета, радила је за Мисију Уједињених нација на Косову - УНМИК.

Касније је сарађивала са бројним међународним организацијама од Црвеног крста, преко Мисије Савјета Европе на Косову, па све до америчке организације за помоћ и подршку УСАИД.

Удата је и мајка двије дјевојчице.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана