Вјежба "Систем 2021" - 8.000 учесника на више од 50 локација у Србији и Српској ФОТО

Тањуг
Вјежби присуствују предсједник Владе Радован Вишковић и министри унутрашњих послова Драган Лукач и Александар Вулин
Foto: Срна | Вјежби присуствују предсједник Владе Радован Вишковић и министри унутрашњих послова Драган Лукач и Александар Вулин

БЕОГРАД - На више од 50 локација у земљи данас се одржава тактичка вежба система заштите и спасавања у Србији „Систем 2021", а почетак вјежбе означио је министар унутрашњих послова и изасланик предсједника Републике Александар Вулин, који је издао наредбу градским и општинским штабовима за ванредне ситуације да почну са спровођењем вежбе.

Вулин је истакао да је данас за Србију велики дан и додао да ће на 50 локација, скоро 8.000 људи, радити оно што није рађено деценијама.

„Верујем да ћемо данас показати да је Србија спремна, способна, снажна, да може да брине о својим грађанима. По налогу председника Александра Вучића свим командантима градских и општинских штабова цивилне заштите и ванредних ситуација наређујем, поступите по сигналу ''Систем'', поручио је Вулин, који је и командант Републичког штаба за ванредне ситуације.

"Систем 2021" укључује и 50 припадника Управе цивилне заштите Републике Српске који ће са осам чамаца , на обали ријеке Дрине између Лознице и Малог Зворника, учествовати у вјежби.

Из Републике Српске вјежби присуствују предсједник Владе Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Драган Лукач и директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић, а из Србије министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Вулин се огласио из Оперативног штаба Републичког штаба за ванредне ситуацује, који координира свим снагама и субјектима система заштите и спасавања који учествују у овој вежби.

Како је саопштило Министарство унутрашњих послова, током вјежбе „Систем 2021" субјекти из система заштите и спасавања приказаће спремност и садејство у одговору на елементарне непогоде и техничко-технолошке несреће.

У вјежби ће поред  припадника Републичке управе цивилне заштите, у чествовати и припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске, Хеликоптерске јединице МУП-а Српске и републичког Црвеног крста.

Осим Специјализоване јединице спасавања на води, припадници Републичке управе цивилне заштите учествују са логистичким и дрон тимом.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић рекао је раније да ће све обуке и тренинге које раде реализовати кроз заједничку вјежбу на локацији Зворника, односно ријеци Дрини, узводно од граничног прелаза Шепак.

"Радимо реални сценарио у случају поплаве, евакуацију становништва, извлачење повријеђених из возила, као и ситуацију са пожарима и све оно што се у реалним условима може догодити", истакао је Новитовић.

У вјежби учествују и приипадници  Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, Црвеног крста Србије, Ватрогасног савеза Србије, Војске Србије, Горске службе спасавања, субјеката и снага јединица локалне самоуправе, водопривредних предузећа, посебних организација и органа.

Вјежба, која ће по први пут, од времена бивше СФРЈ, бити изведена у оваквим размјерама и формату истовремено се одржава на 50 локација, 24 града и 26 општина у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана