Више од 2/3 послодаваца у Србији плаћа пуну плату за ковид боловање

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕОГРАД - Чак 72 посто послодаваца за ковид боловање запосленима плаћа пуну зараду, кажу у Унији послодаваца Србије (УПС) и додају да би ковид боловања послодавци требало да покрију са 65 посто плате, а остатак до пуне зараде да финансира држава.

Према УПС-овој анкети у којој је учестовало 300 директора и послодаваца у претходна два мјесеца 92 процента предузећа имало је запослене на ковид боловањима, а од тога 72 посто послодаваца исплаћивало је пуни износ зараде за њих. Анкета коју је УПС спровео међу послодавцима показује и да су микро и мала предузећа пуне плате током ковид боловања исплатиле у 81 посто случајева. У анкети спроведеној са скоро 300 власника и директора фирми утврђено је да је код три четвртине послодаваца, боловање запослених трајало је до три недјеље, а код четвртине дуже од тога.

Наводи се да је код 65 посто анкетираних забиљежен губитак усљед одсуства запослених због ковида. Губитака је највише у прерађивачкој индустрији, а гледано по величини фирме највише су погођена микропредузећа. За прерасподелу посла међу преосталим запосленима се одлучио 72 посто послодаваца, 15 посто је смањило обим пословања, а осам посто је ангажовало нове раднике.

Велика већина анкетираних као нелогичну оцјењује препоруку Владе Србије да фирме исплаћују 100 посто зараде радницима обољелим од ковида. Наводе да се тако прави разлика међу радницима са различитим дијагнозама од који неке представљају далеко тежа обољења него што је ковид. Анкетирани послодавци препоручили су надлежнима да донесу и спроведу јасну стратегију у борби против пандемије и да интензивно раде на постизању високе стопе вакцинисаности. На њиховој листи препорука је и да држава умањи пореске обавезе и помере рокови за њихово плаћање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана