Вирус наставља да слаби, отварање граница извјесно током љета

Срна
Вирус наставља да слаби, отварање граница извјесно током љета

БЕОГРАД - Замјеник директора београдског Института “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да се наставља слабљење вируса корона у Србији и да је извјесно да ће током љета бити отворене границе, али да ће земље различито третирати то питање.

Тепавчевићева је савјетовала грађанима да је, ипак, боље да остану у својој земљи гдје им је позната епидемиолошка ситауција и гдје им је на располагању њихов здравствени систем.

Као показатељ да вирус корона слаби, Тепавчевићева је рекла за Б92 да је све мање позитивних, али и особа на респиратору, 51 пацијент, као и да има много излијечених и све је више људи са благим симптомима и асимптоматских случајева.

“Индиректан показатељ да вирус корона слаби је и то што је продужен период његове инкубације”, истакла је Тепавчевићева, али је додала да се и даље процјењује да у Србији има пет до 10 пута више заражених него што је број утврђених случајева.

Она је напоменула да је јуче почела израда студије која ће обухватити 17.000 испитаника којима ће бити утврђен ниво антитијела на вирус корона, као и да ће у првој фази бити тестирано 1.000 људи, међу којима дјеца од седам година, а свима ће бити узето три до шест милилитара крви.

“Овом студијом ће се измерити ниво антитела, али се и даље не зна колико дуго може да траје тај имунитет, да ли цео живот или како су показала нека истраживања у Кини - најмање 18 месеци”, рекла је Тепавчевићева.

Упитана када ће грађани моћи комерцијално или на захтјев да обаве тестирање ради путовања у иностранство, Тепавчевићева је рекла да ће то бити у блиској будућности.

“Земље ће различито одлучивати какве ће имати протоколе, нема за сада неког консензуса, тестирање ће бити неопходно 24 или 72 часа пре путовања и слично”, рекла је Тепавчевићева

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана