Викарни епископ Стефан служио божићну литургију у Храму на Врачару

Срна
Викарни епископ Стефан служио божићну литургију у Храму на Врачару

ВЕОГРАД - Викар Његове светости патријарха српског Порфирија епископ ремезијански Стефан служио је у поноћ Свету архијерејску литургију у Храму Светог Саве на Врачару поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића.


У поноћ је испред Храма Светог Саве, гдје је дошао велики број вјерника, почео ватромет, а литургији су, између осталих, присуствовали министар спољних послова Србије Ивица Дачић и министар грађевинарства Горан Весић.

Током литургије пјевало је Пјевачко друштво Храма Светог Саве које чине чланови више хорова.

По завршетку литургије прочитана је божићна посланица у којој су патријарх српски Порфирије и епископи Српске православне цркве /СПЦ/ позвали на усрдну, покајничку и очишћујућу молитву за све људе и народе на Земљи, за дјецу и све Србе, а посебно за напаћени, али усправни, вјерни и храбри српски народ на Косову и Метохији.

"Молимо се за мир свуда на свету, апелујемо на вас да се борите за светињу брака и породице, а нарочито за узрастање деце у страху Господњем, што значи у побожности и честитости, а не у робовању, саможивости и болестима зависности", истиче се у посланици СПЦ.

У посланици се указује на то да се данас и у свијету и код нас може видјети да одрасли људи, отпали од Бога, без гриже савјести убијају десетине хиљада дјеце.

"Није важно чија су то деца, палестинска, арапска или јеврејска, руска или украјинска. Или нека друга, међу њима и српска деца. Самим тим што су деца, она припадај Господу животодавцу и промислитељу, али и свима нама, васељенској породици званој човечанство", наглашава се у посланици.

У посланици се указује на злокобну чињеницу да су одрасли успјели да створе друштво у којем је све више и дјеце насилника и злочинаца.

"Примера је много у Америци, Европи, али, нажалост, и у сред Београда, о чему школа жВладислав Рибникарж довољно говори", напомиње се у посланици.

Истиче се да у туробној стварности данашњице, једини одговор достојан православне хришћанске вјере јесте Божићно славословље.

Након литургије, услиједило је причешће вјерника.

Његова светост патријарх Порфирије служиће у 8.00 часова Свету архијерејску литургију у Пећкој патријаршији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана