Видовић: Стабилност ће бити очувана и у наредној години

Срна
Видовић: Стабилност ће бити очувана и у наредној години

БАЊАЛУКА - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас да ће стабилност Српска у наредној години остати очувана и да је предузето више корака да тако и буде.

Видовићева је истакла да је републички буџет конципиран на реалној основи и да ће све што је планирано бити и остварено, напоменувши да је буџет ликвидан.

"На крају идуће године имаћемо смањено задужење у односу на бруто домаћи производ /БДП/. Сада јавни дуг износи 36 одсто од БДП-а, што је низак проценат задужености", рекла је Видовићева за Радио-телевизију Републике Српске.

Видовићева је указала на прогнозе свјетских економиста да ће идућа година бити изузетно тешка у цијелом свијету, па тако и овдје, те да се због тога мора уложити труд да Република Српска остане стабилна.

Она је навела да је и ова година била тешка, али да Српска има срећу што не увози електричну енергију већ је извози и што се њена цијена још задржава на ниском нивоу и за становништво и привреду, а да најављено повећање струје није драстично и да ће се моћи поднијети у наредној години.

Видовићева на подсјетила да ће од 1. јануара наредне године за раднике који имају плату испод просјечне /1.200 КМ/ добити повећање од пет одсто, као и да ће се пензије повећати за 13,5 одсто, за колико ће се повећати и давања за борачке и социјалне категорије.

Она је додала да је повећању плата у реалном сектору допринијело то што порезе и доприносе на плате буџет враћа послодавцу.

Видовићева је навела да би о питању минималне плате у наредној години требало конципирати систем како се та плата одређује, као што је направљен и систем за пензије гдје се тачно зна како се оне израчунавају.

Она је поздравила одлуку Савјета министара о смањењу и укидању царина на одређене репроматеријале који се користе у сектору текстила и производње обуће, рекавши да су то нискоакумулативне гране које тешко могу осигурати све те намете.

"Ми смо смањили обавезе на плате у тим секторима који успјешно раде у Републици Српској", додала је Видовићева.

Није добро, каже она, то што Савјет министара још није укинуо своју одлуку о забрани извоза пелета, подсјетивши да је Српска затражила да се омогући извоз до 50 одсто да би на инотржишту произвођачи дошли до значајније добити.

Видовићева је навела да ће младима који оснују предузеће у Српској бити враћен новац од пореза и доприноса на запослене раднике у првој години пословања, као и да је планирана помоћ у набавци технологија, освајању одређених тржишта, оспосбљавање њихових бизниса да буду конкурентни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана