"Видимо гдје је срце српског народа": Велики број вјерника у Високим Дечанима на прослави Мратиндана

Танјуг
"Видимо гдје је срце српског народа": Велики број вјерника у Високим Дечанима на прослави Мратиндана

ПРИЗРЕН- Празник светог краља Стефана Дечанског -Мратиндан окупио је велики број вјерника у манастиру Високи Дечани.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије у присусуству више хиљада вјерника предводио је свету архијерејску литургију, уз саслужење епископа дизелдорфског Григорија, рашко-призренског Теодосија, будимљанско-никшићког Методија и новобрдског Илариона, саопштила је епархија Рашко-призренска.

Епископ Теодосије одликовао је тројицу јеромонаха чином протисинђела: јеромонаха Петра из Високих Дечана, као и Никиту и Исидора, јеромонахе и професоре Богословије у Призрену.

Владика Теодосије истакао је њихов допринос црквеном животу и обнови богословије у Призрену.

-'Усудио бих се да кажем да су отац Петар, отац Никита и отац Исидор стубови Манастира Дечани и наше Богословије обновљене у Призрену. Нека их Господ благослови, оснажи и упути и на још већу ревност и још узвишенију љубав у Господу како би служили цркви његовој и роду нашем -рекао је Владика Теодосије.

Владика дизелорфски Григорије изразио је значај манастира Високи Дечани као мјеста где се исток и запад сусрећу, позивајући на међусобно допуњавање и заједништво.

-Могли бисмо да кажемо: То је оно мјесто гдје су се загрлили исток и запад. На најчудеснији начин загрлили су се умјетношћу. Све оно што је вјештина и достигнуће западне умјетности можете видјети ако станете напољу, испред Дечана. А оно што је изнутра то је достигнуће православног истока и ту се загрлила та вјештина са топлином. Такви би требали да будемо ми на овим просторима, гдје би требали не да гуше једно друго, него као што је овдје у Дечанима, да грле и допуњавају недостатке један другог - рекао је у бесједи владика Григорије.

Он је подсјетио на важност духовног испуњења, истичући да је човјек без духа ништа, док је дух светитеља светилник за цијело човјечанство.

-Рекао сам на почетку да смо данас дошли овдје да се питамо одакле смо и ко смо? ... На првом мјесту је што је човјек без Духа ништа, прах и пепео. Човјек испуњен Духом Светим је светилник и светитељ, он је свједок и свједочанство - рекао је владика Григорије.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије истакао је суштину и снагу срца у духовном животу народа, подсјећајући да је Бог тај који гледа на срце и усмјерава своје благослове према онима чија срца куцају у складу с његовом вољом.

Митрополит Јоаникије рекао је у бесједи да је овај догађај означава дубоко укоријењено осјећање и мисао српског народа, показујући да су сви они дио истог корена, коријена који је родио светога Стефана Дечанског.

-Овај сабор се сабрао из свих српских земаља, из Србије, Црне Горе, Херцеговине, али и много шире. Дошли су нам и браћа светогорци. Дошао нам је и отац архимандрит Нектарије из Грчке православне цркве из Америке и многи други. Видимо где је срце нашег народа. Данас су се овде сабрали са севера, југа, истока и запада у велику лавру, манастир Дечане као на свој извор. Показујемо да смо гране из светога корена Немањића - поручио је митрополит Јоаникије.

Он је навео да та лоза није само по крви него је много више.

- Видимо дакле где је осећање, где је мисао и где је срце српског народа. Овде на Косову и Метохији, посебно у Пећкој Патријаршији, Високим Дечанима, Девичу, Љевишкој и осталим светињама, задужбинама наших краљева и царева, који су нам их оставили, као свето завештање, да их чувамо заправо, да оне чувају нас - рекао је митрополит Јоаникије.

Манастир Високи Дечани један је од четири манастира на Косову и Метохији који се налази на листи свјетске културне баштине Унеска.

Градња манастира завршена је 1335. године, а фрескопис 1350. године. У овом манастиру који је данас под заштитом војника КФОР-а почивају мошти Стефана Дечанског.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана