Ветерани ОВК дошли до тајног списка

ГС
Foto: Агенције

Канцеларији ветерана бивше ОВК анонимна особа је 2020. у три наврата доставила пакете са повjерљивим документима Тужилаштва у Хагу.

Због њиховог објављивања, званичници организације ветерана Хисни Гуцати и Насим Харадинај ухапшени и оптужени за подривање рада суда, преноси б92.

Специјализовано тужилаштво у Хагу открило је да први пакет досијеа садржи повјерљиве захтјеве за помоћ у кривичним истрагама које је Посебна истражна радна група упутила српским властима, документ српских власти, одговоре, од којих су већина повјерљиви и укључују имена свједока.

Даље, наводи се да је у истом пакету било детаљних информација о тешким злочинима, преноси штампа у Приштини.

У другом пакету, постоје странице идентичне као и у првом, са шест страница са именима свједока, класификованих као повјерљиве, преноси РТС.

На 931 страници су копије суђења и сродних докумената који се воде на Косову и у Међународном кривичном суду за бившу Југославију (МКСЈ) у вези са предметима ратних злочина.

Трећи пакет укључује имена свједока, изјаве, документе и повјерљиве податке које су Специјализована вјећа добила од међународних организација.

Специјализовано тужилаштво у Хагу оцјенило је да су ти докази објављени током 19 дана на конференцијама и телевизијским програмима и на друштвеним мрежама, оштетили суђење.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана