Весић: У току изградња четири саобраћајнице према Српској

Срна
Foto: Танјуг/АП

БЕОГРАД- Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић изјавио је данас да Србија у овом тренутку гради четири ауто-пута и брзе саобраћајнице према Републици Српској. "Мислим да не постоји земља која ради више веза са било којом суседном земљом, као што Србија гради са Републиком Српском односно са БиХ", рекао је Весић који је посјетио штанд Привредне коморе Републике Српске на 47. Међународном сајму грађевинарства у Београду.

Он је најавио да ће Србија и Српска већ до краја године бити повезане ауто-путем Сремска Рача - Кузмин који Република Српска даље гради према Бијељини и Брчком.

"То значи да ћемо бити повезани већ до краја године ауто-путем и моћи ће из Бијељине, а сутра из Брчког да се дође ауто-путем до Сремске Раче, а онда преко Кузмина да се прикључи на ауто-пут Београд - Шид, па Београд-Ниш, што до сада нисмо имали и што потпуно мења начин живота Семберије и тог дела Републике Српске", изјавио је Весић Срни.

Према његовим ријечима, још једну везу са Републиком Српском омогућиће ауто-пут-Рума-Шабац који ће бити завршен ове године, као и сљедеће године брза саобраћајница до Лознице.

Весић је напоменуо да је у поступку пројектовања крак пута Шабац-Лозница до Бадовинаца, гдје постоји могућност да буде саграђен нови мост, што ће значити двије везе са Републиком Српском.

Он је подсјетио да је прошле године завршен пројекат ауто-пута Пожега- Котроман, те да је са министром комуникација и транспорта у Савјету министара ријешена тачка спајања, тако да може да почне градња тог ауто-пута.

"Ту имамо после свега четири до пет километара од Котромана до Вишеграда, што значи да ће људи који живе у том делу Републике Српске моћи да брзо дођу преко Пожеге до Београда или да иду према Црној Гори, пошто ће од Пожеге ићи ауто-пут према Црној Гори", прецизирао је Весић.

То ће, како истиче, потпуно промијенити начин живота тих људи и развој привреде, донијети више инвестиција и могућности да раде "на једној или другој страни".

Весић је навео да је у плану и да се уради пројекат реконструкције пруге Рума-Шабац-Лозница, чиме би се омогућило да се том дионицом возови крећу брзином до 120 километара на час.

"То је визија председника /Србије Александра/ Вучића који је договарао са председником /Републике Српске Милорадом/ Додиком повезивање Српске и Србије. Имамо право на то повезивање по Дејтонском споразуму и ми га користимо. У сваком случају то је добро и за грађане Српске и за грађане целе БиХ", рекао је Весић.

Он је навео да је план да се по узору на пројекат интегрисане путарине са Сјеверном Македонијом, исто уради и са Републиком Српском и БиХ, након чега не би више било потребе да се купују различити "тагови".

Весић је најавио да ће се наредних дана састати са министром саобраћаја и веза Републике Српске Недељком Чубриловићем са којим ће разговарати о синхронизовању завршетка радова на дионици саобраћајнице Кузмин-Сремска Рача-Бијељина, те напоменуо да се ради на изградњи новог интегрисаног граничног прелаза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана