Весић: Споменик Стефану Немањи преузео Музеј града Београда

Срна
Foto: Printscreen

БЕОГРАД- Музеј града Београда званично је преузео споменик Стефану Немањи на Савском тргу, чији ће кустоси у заказаним терминима посјетиоцима пружати информације о споменику и животу великог српског жупана, рекао је замјеник градоначелника Горан Весић.

Весић је навео да ће се Музеј града Београда старати о заштити споменика, што подразумијева бригу о свим конзерваторским мјерама.

Према његовим ријечима, Музеј града Београда баштини све важне, историјски и умјетнички вриједне објекте, предмете и легате који су настали на територији града, те је оваква одлука природна.

"Током пролећа ће за стране групе посетилаца бити организоване стручне туре на страним језицима. Музеј града Београда добија свој кутак на Савском тргу где ће се продавати сувенири, књиге о Немањићима и мапе града", рекао је Весић за "Студио Б".

Он је додао да ће приходи од продаје припадати Музеју града Београда, који је добио право на израду сувенира са спомеником, те да ће од 15. фебруара до 15. марта на новом Савском тргу бити постављан урбани мобилијар, који чине клупе за сједење посјетилаца.

Споменик Стефану Немањи, родоначелнику средњовјековне српске династије Немањићи, на реконструисаном Савском тргу, свечано је откривен 27. јануара.

Споменик је израдио у бронзи чувени руски скулптор Александар Рукавишњиков. Висок је 23,5 метара изнад и пет метара испод земље и тежак око 80 тона, а постамент, осим што има расвјету, представља својеврстан музеј на отвореном.

Стефан Немања се сматра једним од родоначелника Српске православне цркве, првим великим ктитором православних храмова међу Србима и дубоко побожним човјеком. Православље је, према византијском моделу, постало државна вјера, а епископија у Расу њено средиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана