Весић: Подршка претварању Старог сајмишта у меморијални центар

СРНА
Foto: Tanjug

БЕОГРАД - Замјеник градоначелника Београда Горан Весић разговарао је у Београду са замјеником директора за међународне послове Америчког меморијалног музеја Холокауста Робертом Вилијамсом о пројекту претварања у меморијални центар Старог сајмишта, некадашњег нацистичког логора из времена Другог свјетског рата.

На састанку је договорено да делегација Београда посјети Музеј Холокауста у Вашингтону овог прољећа, а Весић је изразио задовољство што Београд има подршку Америчког меморијалног музеја Холокауста, који ће бити партнер, као и Музеја Јад Вашем, који ће заједно са градом Београдом учествовати у овом пројекту.

Уз подршку двије најважније свјетске институције када се говори о Холокаусту, Весић је рекао да је сигуран да ће Старо сајмиште бити мјесто сјећања, али и мјесто за образовање младих генерација које ће учити о томе шта се дешавало у Другом свјетском рату, саопштено је из прес-службе града Београда. Весић је рекао да на овом пројекту заједно раде Београд и Влада Србије, те да се завршава пројекат за грађевинску дозволу за реконструкцију Централне куле.

"У међувремену Влада Србије, односно Министарство културе формирало је Управни одбор музеја који треба да крене у решавање имовине, односно расељавање уз адекватну законску надокнаду. Након тога ћемо да распишемо међународни конкурс за уређење и претварање Старог сајмишта у меморијални центар", рекао је Весић. Он је истакао да је разговарано и о намјери да Централна кула буде мјесто на коме ће се, осим изложбеног простора, учити о свим ужасима Холокауста.

"Договорили смо се да наша делегација посети Музеј Холокауста у Вашингтону већ током овог пролећа и заједно са њима видимо како они уче своје младе генерације, припаднике војске, полиције и других државних служби о томе шта се дешавало у Холокаусту како ти ужаси не би били заборављени", рекао је Весић.

Током састанка, Вилијамс је рекао да се нада наставку дијалога како би заједно изашли на крај са овим веома комплексним питањима и позвао Весића и делегацију града Београда да посјете Амерички меморијални музеј Холокауста у Вашингтону.

Најзлогласнији нацистички логор на територији окупиране Србије био је на Старом сајмишту, чији су заточеници, углавном Срби, Јевреји и Роми масовно убијани од 1941. до 1944. године. Управу над логором је имао њемачки одред "СС" до маја 1944. године, а послије тога команду над логором преузимају усташе. Кроз "Прихватни логор Земун", како му је гласио нови назив, прошло је око 32.000 људи, а убијено око 11.000.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана