Весељи се у Хагу позива на Уставни суд Србије

Танјуг
Весељи се у Хагу позива на Уставни суд Србије

Специјализовано тужилаштво Косова са сједиштем у Хагу, одбацује тезе одбране бившег команданта тзв ОВК Кадрија Весељија.

Истичу да одлука Уставног суда Србије у вези са кривичним дјелима за која је Весељи оптужен, заједно са другим шефовима ОВК, није примјењива на Специјализована вијећа Косова, наводећи притом да су Косово и Србија раздвојене јурисдикције са посебним правним режимима.

Весељијеви адвокати, поред осталог, оспоравајући судску надлежност у Хагу, позвали су се на одлуку Уставног суда Србије, којом је утврђено да се чланови 371 и 384 Кривичног законика Србије не могу примјењивати ретроактивно на злочине почињене прије њиховог увођења у правни систем Србије 2006. године.

Ова два члана односе се на кривична дјела Злочин против човјечности и Неспречавање вршења кривичних дјела против човјечности и других добара заштићених међународним правом, а за које, према косовским законима, Специјализовано тужилаштво Косова терети Весељија, Хашима Тачија, Јакупа Краснићика и Реџепа Сељимија, поред других оптужби.

– Одлука Уставог суда Србије донијета је у односу на Кривични законик Србије и нема утицаја на надлежност судова у оквиру косовског судског система” – сматра Специјализовано тужилаштво на челу са Џеком Смитом.

Овај став, како додаје, није релевантан за Специјализована вијећа Косова, јер она примјењују међународно обичајно право онакво какво је постојало у вријеме извршења кривичних дјела.

– Она то чине у складу са законом који је усвојила косовска скупштина, а који је дао надлежност Специјализованим вијећима Косова – напомиње тужилаштво.

Насупрот случају пред Уставним судом Србије, косовски закон не креира нова кривична дјела или мијења стара, већ, како наводи тужилаштво, отвара пут јурисдикцији Косова да примјени међунардно обичајано право какво је постојало између 1998-2000. године (период за који су Весељи и остали оптужени).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана