Верица Јовановић, директор „Батута“: Ушли смо у нови талас короне

Срна
Верица Јовановић, директор „Батута“: Ушли смо у нови талас короне

БЕОГРАД - Директор београдског Института „Батут“ Верица Јовановић рекла је да се ушло у нови талас епидемије вируса корона и да највећи број ковид пацијената није вакцинисан.

Јовановићева је навела да се број пацијената на болничком лијечењу удвостручио у посљедње двије недјеље и да њихове клиничке слике нису лаке, као и да већина захтијева кисеоничку подршку.

Међу хоспитализованима је највише мушкараца, нагласила је Јовановићева и додала да се највећи број новообољелих није вакцинисао.
Она је и позвала све који нису примили вакцину да то учине, те навела да подаци Свјетске здравствене организације показују да је само у првој недјељи августа дошло до повећања од 50 одсто заражених у 228 земаља.

Јовановићева је рекла да се ширење новог таласа не може у потпуности спријечити, али да се може допринијети поштовањем превентивних мјера, које, како сматра, треба појачати.

Говорећи о новим рестриктивним мјерама, Јовановићева је рекла за РТС да Кризни штаб размишља о увођењу нових мјера, а да су невакцинисани сада циљна популација.

Говорећи о трећој дози вакцине, Јовановићева је додала да су све припреме за давање треће дозе завршене, те да искуства неких земаља које су већ почеле са примјеном треће дозе показују да није било забиљежених нежељених ефеката и да се ефикасност повећава.

Што се тиче почетка школске године у Србији, Јовановићева сматра да теба увести модел да школе раде пуним капацитетом, да не треба заборавити поштовање мјера, те поручила да се дјеца неће раздвајати на вакцинисане и невакцинисане, али је напоменула модели неће бити исти у свим градовима и општинама у зависности од епидемијске ситуације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана