Велико интересовање за ХПВ вакцину у београдским домовима здравља

Танјуг
Велико интересовање за ХПВ вакцину у београдским домовима здравља

БЕОГРАД - Интересовање за ХПВ вакцину је надмашило сва очекивања струке и у појединим домовима здравља у Београду све допремљене количине су већ потрошене, а у Дому здравља “Савски венац”, према ријечима педијатра Ане Милинковић, потрошено је 90 одсто допремљених количина.

Веће интересовање влада код дјевојчица узраста од 12 до 14 година, мада су вакцине препоручене и дјечацима.

"Интересовање је заиста велико. Ми вакцинишемо већ десетак дана од како је вакцина стигла у домове здравља и могу да кажем да смо потрошили чак можда и више од 90 одсто од допремљених количина вакцина. Интересовање и даље постоји, ми правимо спискове и ти родитељи ће бити обавештени оног момента када вакцина буде стигла у Дом здравља, како би нам се јавили на вакцинацију", рекла је за Тањуг Ана Милинковић, педијатар Дома здравља “Савски венац”.

Она је објаснила да процедура подразумјева и потписивање сагласности, пошто је у питању препоручена имунизација и то за децу узраста до навршених 15 година, сагласност потписују родитељи, а дјеца са петнаест година и старија могу сами да потпишу сагласност.

"Ми гледамо да увек дођу са родитељима, јер знају да мало одреагују у тим годинама, мучнине, главобоље и нека синкопа се деси. Уколико се утврди да нема никаквих контраиндикација, вакцина се даје, буду код нас 15 до 20 минута на опсервацији и ако се утврди да је све у реду, договарамо се за термин следеће дозе вакцине”, рекла је Милинковић.

Узраст који је одобрио Фонд је од 9 до 19 година.

Према њеним ријечима, циљ је да се деца вакцинишу пре контакта са хуманим папилома вирусом, односно прије ступања у сексуалне односе.

“Нове дозе нам стижу из Градског завода за јавно здравље. Ми се надамо да ће стићи већ током ове недеље. Испоштује се режим хладног ланца, ми имамо фрижидер где већ иначе складиштимо вакцине овде на педијатрији, по потреби и броју најављене деце тог дана. Вакцине се опет поштујући режим тог дана преносе у школски диспанзер где се деца вакцинишу”, рекла је др Милинковић.

(Крај) /јбу

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана