Ве­ли­ки скуп српске ди­ја­спо­ре у Ва­шин­гто­ну по­слије ви­ше од двије де­це­ни­је

ГС
Ве­ли­ки скуп српске ди­ја­спо­ре у Ва­шин­гто­ну по­слије ви­ше од двије де­це­ни­је

БЕО­ГРАД - Ам­ба­са­да Срби­је у Ва­шин­гто­ну у су­бо­ту ор­га­ни­зу­је ве­ли­ки скуп српске ди­ја­спо­ре, први по­сле ви­ше од две де­це­ни­је, изја­вио је ам­ба­са­дор Мар­ко Ђурић.

Он је на­гла­сио да им је жеља да оку­пе Србе Аме­ри­кан­це са је­дним ци­љем, је­дном иде­јом, је­дним увје­ре­њем ка­ко би за­је­днички ра­ди­ли на јачању српске по­зи­ци­је и зас­ту­п­ању српских ин­те­ре­са у САД.

- Нећемо у овој ге­не­ра­цјии по­но­во про­пус­ти­ти шан­су да у Ва­шин­гто­ну и ши­ром САД из­гра­ди­мо ду­бок те­мељ на­шег при­сус­тва - ре­као је ам­ба­са­дор за Танјуг у но­вој згра­ди ам­ба­са­де, у ве­ома важном ва­шин­гтон­ском ис­то­риј­ском зда­њу, на ма­ње од је­дне ми­ље од Бије­ле куће.

Ам­ба­са­дор Ђурић је на­вео љу­ди српског по­рије­кла „не са­мо Срба, већ и свих са на­шег по­дручја, има ви­ше од ми­ли­он“.

- Сви они су дра­го­цен ре­сурс за уна­пређење са­ра­дње на­ше две зе­мље, они пред­став­ља­ју ри­зни­цу зна­ња и ка­пи­та­ла, мо­гућег ула­га­ња у на­шу зе­мљу - ка­зао је Ђурић.

Ка­ко је под­сје­тио, скуп ће би­ти одраз ја­сног ман­да­та до­би­је­ног од пред­сје­дни­ка Срби­је Але­ксан­дра Вучића, да ра­де на по­но­вном по­ве­зи­ва­њу ма­ти­це и српске ди­ја­спо­ре - исе­ље­ниш­тва, ра­се­ја­ња.

- У су­бо­ту у Ва­шин­гто­ну у прес­тижном Кон­рад хо­те­лу први пут, можда и по­сле и ви­ше од две де­це­ни­је, у ор­га­ни­за­ци­ји ам­ба­са­де Срби­је уз по­дршку пред­се­дни­ка и вла­де, пра­ви­мо ве­ли­ко оку­пља­ње Срба Аме­ри­ка­на­ца - пред­ста­вни­ка српских ор­га­ни­за­ци­ја из чита­ве Аме­ри­ке, угле­дних по­је­ди­на­ца и уз учешће пред­ста­вни­ка аме­ричког по­ли­тичког ес­та­бли­шмен­та - на­вео је Ђурић.

Очеку­је се, ка­ко је до­дао и учешће ви­со­ких аме­ричких зва­нични­ка.

- Ра­ду­јем се јер ће скуп би­ти при­ли­ка да се по­но­во зближимо са љу­ди­ма ко­ји су на­ша браћа и сес­тре - Срби­ма Аме­ри­кан­ци­ма ко­ји­ма је до на­ше отаџби­не ве­ома ста­ло, чес­то не ма­ње не­го на­ма ко­ји до­ми­цил­но у њој живи­мо - ка­зао је Ђурић.

За­то, ка­ко је на­вео, тим љу­ди­ма тре­ба пружити при­ли­ку да са сво­јом ма­ти­цом има­ју ве­зу ка­кву за­служују. До­дао је и да се на­да да ће њи­хoво учешће у пол­итчком живо­ту у САД Срби­ји би­ти од ко­рис­ти. Ђурић је под­сје­тио да Срби у САД има­ју 136 црка­ва - сво­јих српских пра­во­сла­вних хра­мо­ва.

- Ка­да би са­мо све те цркве­не оп­шти­не ре­до­вно ко­му­ни­ци­ра­ле и ка­да би и њи­хо­ви чла­но­ви ре­до­вно ко­му­ни­ци­ра­ли са сво­јим изар­ба­ним пред­ста­вни­ци­ма глас спрске за­је­дни­це би се да­ле­ко снажни­је чуо у аме­ричком по­литичком живо­ту - ре­као је Ђурић.

На­гла­сио је да им је циљ да пос­ти­гну оно што су ов­дје пос­ти­гли на­ро­ди ко­ји има­ју да­ле­ко веће тра­ди­ци­је у ло­би­ра­њу и умрежава­њу.

- Учимо од Је­вре­ја, Грка, Јер­ме­на, од мно­гих дру­гих ко­ји су то за­почели мно­го ра­ни­је. За­то са­да са по­но­сом ис­тичемо да ћемо 18. фе­бру­ара оку­пи­ти мнош­тво Срба Аме­ри­ка­на­ца и њи­хо­вих ор­га­ни­за­ци­ја са је­дним ци­љем, је­дном иде­јом, је­дним увре­њем да ра­ди­мо на јачању српске по­зи­ци­је у Ва­шин­гто­ну - на­вео је ам­ба­са­дор.

Под­сје­тио је да се мно­го то­га про­мије­ни­ло прије 30 и ви­ше го­ди­на ка­да су српски исе­ље­ни­ци би­ли ти ко­ји су ву­кли за ру­кав на­ше пред­ста­вни­ке влас­ти и држа­вних ор­га­на.

До­дао је и да је 90-их го­ди­на та ко­не­кци­ја би­ла пре­кну­та.

- Са­да ћемо по­но­во по­ку­ца­ти на њи­хо­ва вра­та и ку­ца­мо сва­ког да­на и тражимо од њих да се по­но­во ан­гажује­мо и да по­но­во пос­та­не­мо је­дно у пли­тичком сми­слу ка­да је реч о зас­ту­па­њу српских ин­тре­ре­са - ре­као је Ђурић то­ком по­сје­те ми­нис­тра Иви­це Дачића Ва­шин­гто­ну.

Ам­ба­са­ор је на­вео да за­хва­љу­је сви­ма њи­ма на тру­ду и то­ме што ни­су одус­та­ли од сво­је отаџби­не.

- Очеку­јем и на­дам се и за­ла­гаћу се за то да скуп 18. бу­де по­зи­ти­вна сли­ка но­ве српске ини­ци­ја­ти­ве - ко­ле­кти­вне, за­је­дничке, ује­ди­ње­не ини­ци­ја­ти­ве без об­зи­ра на иде­оло­шке ре­ги­онал­не и све дру­ге ра­зли­ке ко­је има­мо, јер смо врло ра­зно­лик на­род - ре­као је ам­ба­са­дор.

Ђурић је на­гла­сио да се за­је­днички може мно­го то­га ура­ди­ти и пос­тићи и да за­то жели да 18. фе­бру­ар бу­де пран­зик српског оку­пља­ња у Ва­шин­гто­ну.

- На­дам се ве­ру­јем и учинићу све да то пос­та­не трад­ци­он­ла­на ма­ни­фес­та­ци­ја, ре­као је Ђурић и до­дао да за ор­га­ни­за­ци­ју ску­па ам­ба­са­да има по­дршку све три епар­хи­је СПЦ у САД.

Скуп “Јачање ве­за' - српска ди­ја­спо­ра у САД” почеће су­тра у Џек Мор­тон хо­лу, бес­пла­тном про­је­кци­јом фил­мо­ва “Стра­хи­ња Ба­но­вић” и “Сла­до­лед” ко­ји су при­ка­за­ни и на број­ним прес­тижним свјет­ским фес­ти­ва­ли­ма по­пут оних у Па­ри­зу, Мос­кви, Кар­ло­вим Ва­ри­ма, Ка­иру, Се­ви­љи, Мон­пе­љеу, Со­лу­ну, Ха­ифи, Трсту, Палм Сприн­гсу, Ал­бу­кер­ки­ју, ...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана