Велики кашаљ поново се јавља код дјеце

Tanjug
Foto: FB

БЕОГРАД - Начелница Дечије клинике Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић" др Оливера Остојић изјавила је да је на тој клиници повећан број прегледа и пријема дјеце са респираторним вирусним инфекцијама, а да је све учесталија и појава пертусиса, односно великог кашља, који је, нажалост, поново међу најмлађим пацијенатима.

"Број прегледа је повећан, што је нормално за овај период, крајем септембра и почетком октобра ми увек имамо највећи број прегледа респираторних пацијената јер су кренули колективи - вртићи и школе и деца крећу са респираторним инфекцијама. То није ништа необично, али мало необично јесте да се појављују у последње време и случајеви пертусиса или великог кашља. Јавља се најчешће код мале деце, невакцинисане или недовољно вакцинисане", рекла је за Тањуг Остојић.
    
Према њеним ријечима, тренутно је на клиници 15 респираторних пацијената, на одељењу туберкулозе је једно дијете, а на ковиду више нема дјеце. 
    
Када је ријеч о великом кашљу, др Остојић истиче да је то заразна респираторна болест коју изазива бактерија Бордетела пертусис.
    
"Ми смо мислили да је пре петнаест година та болест искорењена и требало би да буде јер постоји потпуно ефикасна вакцина која иде у обавезан календар вакцинације и вакцинише се у три дозе од другог месеца живота до шестог и ревакцинација након годину дана", рекла је др Остојић.
    
Навела је да прва фаза великог кашља личи на сваку респираторну инфекцију, најчешће нема повишене температуре, а да је друга и најтежа фаза зацењивања и да она најдуже траје - може и до два мјесеца, у којој дијете има салве напада кашља са зацењивањем, плављењем, губитком даха и која може да се закомпликује са респираторним компликацијама упале плућа. 
    
"На крају иде фаза опоравка која траје од 10 до 15 дана и тако се завршава велики кашаљ који се у народу зове и сто дана кашља", рекла је др Остојић. 
    
Додала је да је у последњих неколико мјесеци двоје - троје дјеце било хоспитализовано због узраста и због напада кашља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана