Брнабић: Дијалог у фокусу, али неопходно формирати заједницу српских општина

Срна
Брнабић: Дијалог у фокусу, али неопходно формирати заједницу српских општина

БЕОГРАД - Дијалог са Приштином је у фокусу Владе Србије, али је неопходно да се раније договорене ствари у оквиру дијалога, прије свега Заједница српских општина, спроведу у дјело, рекла је премијер Србије Ана Брнабић на састанку са америчким специјалним изаслаником за западни Балкан Метјуом Палмером.

"Београд је испунио све своје обавезе и очекујемо да видимо и то са друге стране како би дијалог имао смисла. Једна од њих је и питање проналажења и идентификације несталих лица и у потпуности смо посвећени потпуном решавању тог питања", прецизирала је Брнабићева.

Брнабићева је навела да ће Београд наставити да се залаже за постизање одрживог компромиса у дијалогу са Приштином, уз заштиту интереса тамошњих Срба, као и очување државних и националних интереса земље, саопштено је из Владе Србије.

Она је истакла да је један од спољнополитичких приоритета Србије унапређење свих области сарадње и интензивнији билатерални односи са САД.

"Наш интерес је интезивирање политичког дијалога и посета на највишем нивоу и надам се да ћемо ове године имати прилике да обележимо 140 година од успостављања дипломатских односа", нагласила је Брнабићева.

Палмер је истакао да САД снажно подржавају дијалог који се води под окриљем ЕУ и улогу специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака и похвалио је окренутост Београда и предсједника Србије Александра Вучића разговорима са Приштином.

Током састанка разговарано је и о свеукупној регионалној ситуацији, а саговорници су се сагласили да су мир и стабилност на западном Балкану од суштинске важности за политички и економски напредак цијелог региона.

Палмер је нагласио да је један од приоритетних интереса САД стабилност и безбједност западног Балкана и похвалио улогу Србије у регионалним иницијативама, које ће у знатној мјери подићи квалитет живота свих грађана у региону, али и додатно унаприједити и оснажити регионално економско повезивање.

Истакнуто је да ће фокус активности САД у Србији бити на инвестицијама у инфраструктури и улагања у обновљиве изворе енергије.

Палмер, који је и замјеник помоћника државног секретара, указао је на потребу да се осигура да медијско окружење омогући да се чују различита мишљења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана