Велика Госпојина у Ђаковици: Славимо живот

Танјуг
Велика Госпојина у Ђаковици: Славимо живот

ЂАКОВИЦА - Црквени празник Велика Госпојина, прослављена је данас у цркви Успења Пресвете Богородице у Ђаковици у присуству педесетак вјерника.

Свету литургију служило је отац Исидор из Призренске Богословије, уз саслужење архимандрита Петра Дечанца, свештенства и монаштва епархије рашко-призренске, који је том приликом истакао да се ту данас слави живот.

- Има ли шта лепше, има ли шта сјајније, има ли шта искреније, истинитије и очигледније овде у Ђаковици, него  рећи да славимо живот, живот и само живот. Сведочанство томе је и ова света обитељ, ове сестре са мати игуманијом које се овде подизавају и труде, које ово место, а ту мислим на цео овај град, својом молитвом својим трудом, својим подвигом освећују и на све оне који живе овде, ма ко они били - рекао је отац Исидор у беседи.

Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић, која је присуствовала литургији, рекла је да је благост је дочекати велику Госпојину “у Ђаковици, у срцу Србије”.

- Према Турском попису из 1485. у Јакововој Ђаковици по коме је добила име, само су две породице биле непознатог порекла, остало становништво су чинили честити, часни, херојски Ђаковчани. Када је последњи Србин напустио Ђаковицу, наше монахиње су се вратиле да заложе и одрже ватру вере на огњишту овог храма. Окружене зидовима, не дозвољавају да зидови окруже њихову љубав према људима и Богу. И као што је Пресвета Дјева Марија, Богородица, својим молитвама, саветима, кроткошћу и трпељивошћу помагала светим апостолима у ширењу Божје речи, тако и наша Епархија уз помоц своје државе  помаже да Божја реч никада не утихне у обесрбљењеним срединама на овој светој земљи - истакла је Парлић.

Обиљежавању славе у Ђаковици, присуствовао је и предсједник општине Даниловград Велимир Ђоковић.

У Ђаковици више нема Срба, осим Драгице Гашић, повратнице, која не одустаје да остане у свом стану, и поред великог притиска тамошњих Албанаца и локалне самоуправе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана