Вечерњи Лист: Вучић као Тито, самосталност Србије кључна за вакцине

Срна
Вечерњи Лист: Вучић као Тито, самосталност Србије кључна за вакцине

ЗАГРЕБ - Србија је одлично искористила чињеницу да је као мала земља у свеопштем рату за вакцину могла да наступи самостално и тако задовољи своје потребе, док је Европа, упркос огромним средствима уложеним у развој вакцина, пропустила да искористи своју преговарачку позицију и снагу свог тржишта, највећег и најуноснијег у свијету, пише хрватски Вечерњи лист.

За три дана овај загребачки дневник је објавио два текста у којем хвали Србију за способност у набавци вакцина и економији.

У тексту под насловом “Несврстана Србија постала лидер у расту БДП-а и вакцинисању” са наднасловом “Вучић као Тито”, Вечерњи пише да је званични Београд искористио своју формално неутралну позицију и чињеницу да је у добрим односима с Европом и Америком, али и с Русијом и Кином.

Успјех Србије, пише лист, ваља објаснити чињеницом да је Београд потписао уговоре за више од 11 милиона доза вакцина, од којих је кинески Синофарм већ послао милион доза, а из Русије је стигла вакцина Спутник В, које би ускоро могла да се производи у Србији.

Србија је досад одобрила коришћење три вакцине, Фајзерову, Спутњик В и кинеског Синофарма, а досад је, указује Вечерњи, одлично искористила чињеницу да је као мала земља у свеопштем рату за вакцину могла да наступи самостално и тако задовољи своје потребе.

Добри односи Србије са Истоком и Западом су јој, кажу, у овом случају омогућили флексибилност, која се, када је реч о вакцини, показала кључном.

Такву оцјену, додају, је директно потврдила и премијерка Ана Брнабић, која је ових дана дала неколико запажених интервјуа за европске медије.

Примјећују да Брнабићева притом није пропустила јединствену прилику за промоцију Србије и покушај, како наводе, “пеглања” нарушеног имиџа земље у Европи због, како наводе, аутократских тенденција предсједника Александра Вучића.

Србија је, додају, и даље друга у Европи броју вакцинисаних особа на милион становника, одмах иза Велике Британије.

Подсјећају да је у ЕУ до сада вакцинисано тек нешто више од 10,5 милиона становнника, а ЕУ их има више од 450 милиона, а у Србији, која има око седам милиона становника, тај број прешао је пола милиона.

О успеху Србије на економском плану, Вечерњи пише да је ситуација знатно компликованија у поређењу са вакцинацијом и да иако је, како наводе, “српска економија релативно добро прошла кроз пандемијску годину и сада бележи солидне стопе раста, чињеница је да су кључни проблеми српске привреде - корупција, клијентелизам и огроман дефицити у погледу владавине права и правне државе”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана