“Вечерње Новости”: Патријарх Иринеј дао благослов за план одбране СПЦ у Црној Гори

Агенције
“Вечерње Новости”: Патријарх Иринеј дао благослов за план одбране СПЦ у Црној Гори

БЕОГРАД - Његова светост Патријарх српски Иринеј дао је званично благослов на план и правни стратешки документ одбране права Митрополије црногорско-приморске и остале три епархије Српске православне цркве /СПЦ/ у Црној Гори који је написао адвокат Владан С. Бојић из Подгорице, сазнају “Вечерње новости”.

Бојић је потврдио израду тог документа уз констатацију да Закон о слободи вјероисповијести, који је усвојила црногорска Скупштина, није обичан закон, него “правна наказа”.

“Тај производ огољене силе безбожника, искључиво циљан на свевековну светосавску православну цркву добиће своју правну важност ступањем на снагу. Међутим, предузеће се адекватне правне радње и активности да тај покварен наум буде сасечен у корену и за сва времена”, рекао је Бојић.

Он је навео да пажњи јавности није промакла синхронизација ове “журно” синергично озакоњене претензије са Нацртом закона о културном насљеђу Косова.

“То неће проћи - ни једно, ни друго”, поручио је Бојић.

Према његовим ријечима, новоусвојени закон једноставно нема нешто што је минимум - нема правни резон.

“Савесни и законит држалац стиче право својине на туђој ствари након 10, односно 20 година, ако није законит. Али, тражити од цркве да доказује право својине 100 година, чак и више векова од осам до десет уназад је дубоко логичко, али и врло простачко малоумље правних жплићакаж”, оцјењује Бојић.

Он је појаснио да је суштина правне стратегије коју је написао врло једноставна.

“Изазиваћемо закономерним редоследом жпретходна питањаж у судским парничним поступцима по још закономернијем праву на приступ суду и права на тужбу које се никаквим законом не може, бар кад се тиче стварних права, поготово права својине искључити или заобићи - али и иницирањем поступака правне конверзије земљишта на којима су лоцирани верски објекти, а и тамо где их нема, све по јасној самој сили закона из чланова 419 и 420 Закона о својинско-правним односима Црне Горе”, рекао је Бојић.

Према његовим ријечима, све док се правноснажно не ријеше претходна питања, Закон са фингираним или лажним називом остаје “мртво слово на папиру”.

“Сви управни поступци, то јест преки судови, мораће по сили закона да буду прекинути до правноснажног окончања свих претходних питања”, навео је Бојић.

Он је појаснио да ће друге варијабиле правних поступака бити објелодањене тек онда када се оцијени да су се стекли “објективно прихватљиви услови за СПЦ и њену тешко угрожену имовину, нападнуто свештенство и бројне вјернике”.

“Верујем да ће надлежне државне инстанце имати стрпљења и иновираним приступом поправити у јавности Црне Горе, региона и света крајње сумануту представу поимања владавине права, али и феномена права као таквог”, закључио је Бојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана