„Вечерње новости“ : Држави Србији златна плакета за најплеменитији подвиг године

Срна
„Вечерње новости“ : Држави Србији златна плакета за најплеменитији подвиг године

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић примио је специјалну златну плакету за најплеменитији подвиг године коју је компанија „Вечерње новости“ додијелила држави Србији јер је поклонила више од 416.000 доза вакцина против вируса корона сусједним и другим европским земљама.

Вучићу је плакету у Скупштини Града Београд уручио академик и предсједник жирија Матија Бећковић.

„Сви смо заједно заслужили ту награду. Србија се бринула о другим и пружила руку људима у невољи и показала да је племенита иако годинама неко дуго напорно ради да идеју заједништва замени идејом о себи, а да се емпатија изгуби“, рекао је Бећковић.

Захваливши се на престижном признању, Вучић је поручио да држава Србија није на пандемију гледала као на арену него на проблем који мора да ријеши и да је у духу светосавља пружала руку свим који су у невољи, чак и оним који нису били спремни да је приме.

Он је нагласио да је Србија тако уз САД, Русију и Кину постала највећи донатор вакцине иако то у ЕУ, чијим је чланицама, такође, донирала вакцине није наишло на пажњу, јер, како је рекао, то чудо ваљда треба да остане прикривено.

Вучић је рекао да је Србија политиком незамјерања једном дијелу свијета, а бестијалним додворавањем другим успјела да дође до вакцина и спаси животе.

Он је нагласио да ће се борба за живот и бољу Србију наставити, а да су у њој до сада несебично учествовали сви - медицинско особље, љекари, војска, полиција, ватрогасци, руководства општина, институти...

„У своје име и у име свих тих људи велико хвала. Није срамота да се поносимо добрим стварима и добрим људима макар представљали и тако проказану и стигматизовану државу“, поручио је Вучић.

Златну плакету за најплеменитији појединачни подвиг добио је молер из Панчева Павле Гавура, који је ризикујући свој живот из пожара из стана на десетом спрату извукао петнаестогодишњу Мињу Драганић.

Златну плакету за најплеменитији колективни подвиг постхумно је додјељен за више од 50 српских љекара који су свјесно ризиковали своје животе у борби за пацијенте током епидемије вируса корона.

Златна плакета постхумно је додјељена и пилоту Светиславу Вранићу из Београда, који се без двоумљења јавио и у готово невјероватним условима упутио у Кину по прву помоћ за борбу против вируса корона.

Марку Антић из Зрењанина, који је без двоумљења скочио у Бегеј да спасе осмогодишњу дјевојчицу, додјељена је Златна плакета за најплеменитији дјечији подвиг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана