Важан наставак дијалога Београда и Приштине, али и покретање региона

Срна
Важан наставак дијалога Београда и Приштине, али и покретање региона

БЕОГРАД - Извјестилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је да ЕУ жели да буде ангажована на терену, да дијалог Београда и Приштине буде настављен што је брже могуће и да доведе до резултата.

 “Важно је да дијалог Београда и Приштине добије свјеж почетак, а да се ствари у региону покрену. То неће бити лако. Политичка ситуација на терену није једноставна”, рекао је Билчик за РТВ.

Билчик је нагласио да је било важно именовати специјалног представника ЕУ који ће рјешавати неке од проблема и конфликата на западном Балкану.

“Ту се не ради само о Косову, већ и о питању шире безбједности региона”, рекао је Билчик и додао да ће специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, са којим је у сталној комуникацији, бити задужен за дијалог Београда и Приштине, али и да ће се важан дио његовог рада односити на ситуацију у БиХ.

“Имамо четири земље из региона које су у преговарачком процесу, али имамо и друге дијелове западног Балкана који су далеко од тога. Лајчаков главни задатак је да се фокусира на најпроблематичнија питања, док ће се комесар (за сусједску политику и проширење Оливер) Вархељи бавити проширењем и приступним преговорима”, рекао је Билчик.

Он је најавио да ће се заједно са Лајчаком сутра обратити посланицима словачког Парламента током посебне сједнице посвећене конференцији лидера ЕУ и западног Балкана, која је планирана за сриједу, 6. мај у Загребу

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана