Вашингтон: Продаја 246 ракета „џевелин“ Приштини неће утицати на војни баланс у региону

Танјуг
Вашингтон: Продаја 246 ракета „џевелин“ Приштини неће утицати на војни баланс у региону

ВАШИНГТОН - Вашингтон је саопштио да продаја 246 ракета „џевелин“ и пратеће опреме по процијењеној цијени од 75 милиона долара Приштини неће промијенити основни војни баланс у региону.

Агенција за одбрамбено-безбједносну сарадњу Пентагона у саопштењу објављеном на друштвеној мрежи Икс (Твитер) навела је да је доставила потребну документацију којом је обавијестила Конгрес о овој могућој продаји, након што ју је одобрио Стејт департмент.

Навела је и да ће предложена продаја побољшати дугорочне одбрамбене капацитете Приштине да, како тврди, "брани свој суверенитет и територијални интегритет како би испунила своје националне одбрамбене захтјеве", као и да Приштина неће имати потешкоћа да "апсорбује ову опрему у своје оружане снаге".

Из Агенције наводе да ће предложеном продајом бити подржани спољнополитички циљеви и национална безбједност САД побољшањем безбједности "европског партнера" који је, како даље тврди Агенција, "важна снага за политичку и економску стабилност Европе".

Наводи и да ће главни извођачи радова бити Џевелин Џоинт вентур који чине компанија Локид Мартин и Рејтеон мисајлс и дифенс .

Како додаје, примјена ове предложене продаје неће захтијевати додјелу представника америчке владе или извођача на КиМ.

Из Агенције прецизирају да је Приштина тражила да купи 246 пројектила „џевелин ФГМ-148Ф“ и 24 лаке командне лансирне јединице „џевелин „(ЛВЦЛУ).

-Укључена је и обука за основне вјештине „џевелин ЛВЦЛУ“ и обука на отвореном, симулације пројектила, станице инструктора за обуку на отвореном (ОТИС), јединице за расхладну течност батерије (БЦУ), системска интеграција и одјављивање (СИЦО), подршка животног циклуса (ЛЦС), ограничени интерактивни електронски технички приручник за „џевелин“ (ИЕТМ), приручник за оператера за „џевелин „и техничка помоћ (ТАГМ), алати, обука топника, обука техничког официра за муницију (АТО), обука одржавања „џевелина“ и други елементи логистике и програмске Предсједник Србије Александар Вучић, кога је јуче амбасадор САД Кристофер Хил обавестио о одлуци САД да прихвате захтев Приштине о куповини противтенковских ракета "џевелин", рекао је да је та одлука "велико разочарање" за Србију, али да ће Србија наставити да се понаша одговорно и да доприноси стабилности на Балкану, као и да ће радити на очувању српско-америчких односа.

Министар одбране привремених приштинских институција Ејуп Маћедонци потврдио је да су започете процедуре за куповину противтенковских ракета „џевелин“ од САД и навео да је одлука о тој набавци дио плана транзиције такозваних косовских безбједносних снага у војску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана