Васељенски патријарх Вартоломеј: Срби да буду поносни на патријарха Иринеја

Срна
Васељенски патријарх Вартоломеј: Срби да буду поносни на патријарха Иринеја

БЕОГРАД - Васељенски патријарх Вартоломеј рекао је да српски народ треба увијек да буде поносан на све што је Његова светост патријарх српски Иринеј учинио за своју светосавску цркву и за љубав коју је ширио широм васељене, баш као прави пастир.

Патријарх Ватроломеј је навео да су се вечерас у Васељенској патријаршији помолили за душу упокојеног поглавара Српске православне цркве /СПЦ/.

“Управо сам се, на вечерњем богослужењу, које смо служили у Васељенској патријаршији, помолио за душу блаженопочившег ми брата и саслужитеља, мудрог духовника и духовног вође српског народа, патријарха Иринеја. Као мајка црква изражавамо саучешће српском народу и СПЦ, а писано саучешће сам прије неколико тренутака упутио и Српској патријаршији”, рекао је патријарх Вартоломеј.

Патријарх васељенски истакао је да је упокојени патријарх Иринеј показивао велико разумијевање и љубав према свим људима, чак и онда када су изражавали друге и супротне ставове о православљу и његовом српском народу, пренијели су београдски медији.

“Показао је ширину и благодат сваким својим дјелом у животу. Нека му Господ подари вјечно рајско насеље и нека се пред пријестолом Господа моли за српски народ и све православне хришћане. Вјечан му спомен!”, поручио је патријарх Вартоломеј.

Његова светост патријарх српски Иринеј преминуо је јутрос у 90. години у Војној ковид болници “Карабурма” у Београду од посљедица вируса корона. Патријарх Иринеј биће сахрањен у недјељу, 22. новембра, у крипти Храма Светог Саве у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана