Вархељи: Власти БиХ да казне негирање злочина према Србима и Јеврејима

Танјуг
Вархељи: Власти БиХ да казне негирање злочина према Србима и Јеврејима

БРИСЕЛ - Комесар Европске уније за проширење Оливер Вархељи каже да је Европска комисија свјесна да је неколико улица, тргова и зграда у БиХ названо по контроверзним појединцима повезаним са Другим свјетским ратом или сукобима из деведесетих година, међу којима су ратни злочинци које су осудили међународни судови.

- Комисија позива власти у БиХ да кривично казне негирање најтежих злочина - наводи Вархељи.

Оливер Вархеји, у свом одговору на питање француске посланице у Европском парламенту Доминике Билд о "улицама које носе имена истакнутих припадника усташког режима, посебно Мила Будака и Јура Францетића у Мостару", али и сарајевској школи "Мустафа Бусулаџић", подсјећа да све земље кандидати и потенцијални кандидати за чланство у ЕУ имају обавезу да поштују правне тековине ЕУ и "кривично казне јавно одобравање, негирање или грубу банализацију злочина геноцида, злочина против човјечности и ратних злочина".

- Пажљиво пратимо ово питање. У политичком дијалогу са БиХ наставићемо да понављамо потребу да се предузму конкретни кораци за промоцију окружења погодног за помирење како би се превазишло насљеђе рата - каже Вархеји.

Он додаје да ће предстојећа 25. годишњица потписивања Дејтонског мировног споразума бити прилика да се "размисли и о питању увредљивих симбола у јавној сфери" у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана