Вархељи: ЕУ жели да више буде ангажована на Балкану

Срна
Вархељи: ЕУ жели да више буде ангажована на Балкану

БЕОГРАД - Европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Оливер Вархељи рекао је послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем да ЕУ жели дугорочно више да буде ангажована на западном Балкану и да је економско-инвестициони план за регион дио слагалице нове стратегије према региону и Србији.

Вархељи је на конференцији за новинаре послије састанка истакао да је економско-инвестициони план вриједан девет милијарди евра у грантовима бесповратне помоћи и да ће бити обезбијеђене финансијске гаранције са међународним финансијским партнерима.

Европски комесар напоменуо је да је план помоћи западном Балкану пројектован да има регионалан ефекат и да регион и Србија из кризе изазване ковидом 19 изађу као побједници, као и да се промовише заједничко регионално тржиште.

“Циљ је да се промовише заједничко регионално тржиште, на основу плана Вучића и /албанског премијера Едија/ Раме. То нам је потребно да се максимум извуче из плана. Израдили смо план да сви из региона учествују у њему”, рекао је Вархељи.

Он је навео да на западном Балкану види нека “уска грла, попут недостатка инфраструктуре, због чега су промијењене трговинске руте”.

“Жељезница, путеви, зеленија економија...Мислимо да овај регион може да расте као цјелина. Има велики потенцијал који може да доведе и људски капитал и потребне су нам везе међу свим престоницама”, изјавио је Вархељи.

Он је рекао да се током израде плана помоћи западном Балкану фокусирао и на то да се пронађе начин за нова радна мјеста, али и одговарајућу инвестициону климу.

Говорећи о Годишњем извјештају Европске комисије о напретку Србији, Вархељи је навео да је примијетио да је направљен извјестан напредак, али да још мора да се уради и поручио да Европска комисија охрабрује будућу Владу Србије да подржи хитно спровођење реформи “које морају да иду истовремено са инвестицијама, да би могле да се реализују”.

Он је истакао да ЕУ владавини права придаје велики значај.

“Мораћемо да кренемо да радимо са владом да убрзамо рад, како би постигли све циљеве, како би се нова поглавља отворила”, изјавио је Вархељи.

Он је указао да су ЕУ и њене чланице највећи инвеститор у региону и у Србији, са око 70 одсто инвестиција, а да са инвестиционим планом очекује још дубљу интеграцију Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана