Ванредни избори у четири општине на сјеверу Космета 18. децембра?

Срна
Foto: Илустрација

ПРИШТИНА- Предсједник привремених приштинских институција Вјоса Османи најавила је да ће 18. децембра највјероватније бити одржани ванредни избори у четири општине на сјеверу Косова - Зубином Потоку, Лепосавићу, Звечану и сјеверној Косовској Митровици.

Она је рекла новинарима да је овај датум договорен на данашњем састанку коме су присуствовали Александар Јаблановић из Странке косовских Срба, предсједник Прогресивне демократске странке Ненад Рашић, Дуда Баље из Социјалдемократске уније, Емилија Реџепи из Бошњачке заједнице, заједнички кандидат Албанаца Елберт Краснићи и Фатон Пеци из Грађанске иницијативе "Ђухо".

"Од свих партија које су биле присутне тражила сам мишљење да датум буде 18. децембар или седам дана раније. По свој прилици биће 18. децембар", навела је Османијева и додала да ће одлука о расписивању избора бити донесена вечерас, односно до сутра ујутру.

Османијева је затражила међународну подршку за праћење и гарантовање слободних избора на сјеверу и оцијенила да се одлука о расписивању ванредних избора на сјеверу Косова не може мијењати јер је Законом о изборима и одлуком Уставног суда самопроглашеног Косова предвиђено расписивање ванредних избора у ситуацији какава је на сјеверу Косова.

Четири градоначелника општина на сјеверу Косова поднијела су оставке на своје функције противећи се одлуци привремене Владе о пререгистрацији возила са српских на "РКС" ознаке и због неспровођења Бриселског споразума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана