Ванредна ситуација у Пријепољу: Ниво Лима и даље расте, за сада нема угрожених домаћинстава

Танјуг
Ванредна ситуација у Пријепољу: Ниво Лима и даље расте, за сада нема угрожених домаћинстава

ПРИЈЕПОЉЕ - У Пријепољу је проглашена ванредна ситуација због обилних падавина које су последњих дана задесиле сјеверни дио Црне Горе, али и кише која на територији општине Пријепоље пада од јуче поподне и која је подигла ниво Лима.

„Лим и даље расте и очекујемо да се његов пораст настави и вечерас и вероватно до сутра", рекао је директор Србијавода Горан Пузовић. 

На критичним тачкама на којима се Лим већ традиционално излива налазе се надлежне службе, полиција, ватрогасци, сектор за ванредне за ситуације како би заштитили имовину градјана која се налази прва на удару.

Пузовић каже да је примећени пораст водостаја на Ибру, али да није толико критичан, те ће ту бити довољна редовна одбрана од поплава. 

У наредна два до три дана пораст водостаја очекује се и на Дрини, али без додатних проблема. 

Пузовић каже да се у наредном периоду очекује да локална самоуправа реши имовинско правне односе како би могло да се крене са реализацијом пројеката који би спријечили далје изливање Лима и угрожавање градјана и њохове имовине.

То је прије свега изградња одбрамбеног система у Бродареву, затим  заштита насеља Залуг од великих вода, заштита депоније у Стањевинама од Лима и регулација реке Милешевке. 

"Надамо се да ћемо до лета заједно доћи до градјевинске дозволе, а онда ћемо пронаћи средства да кренемо да их финансирамо", закључио је Пузовић.

У Пријепољу тренутно нема угрожених домаћинстава, а припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова обишли су домаћинства која се налазе на критичним тачкама.

„Све што смо могли да урадимо чим смо добили најаву ми смо урадили и мислим да разлога за панику нема, али наравно има разлога за опрез, има разлога за будност и има разлога да сви у систему заштите и спасавања буду максимално ангажовани док све ово не продје", рекао је Лука Чаушић, начелник Сектора за ванредне ситуације.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана