Ванредна ситуација у пет општина у Србији

ГС
Ванредна ситуација у пет општина у Србији

БЕОГРАД - Ванредна ситуација од јуче је у Ивањици, Бабушници, Новој Вароши, дијеловима Врања, а од јутрос и у Црној Трави гдје су све махале завијане.

Јавно предузеће "Путеви Србије" саопштило је да су путеви првог и другог приоритета проходни, али да на појединим путевима има до 10 центиметара снијега. Непроходни су путеви у Црној Трави, Сјеници, Тутину и Бабушници, док су прилази зимским туристичким центрима проходни.

И на територији целе општине Црна Трава проглашена је ванредна ситуација, јавља РТС.

Сњежни прекривач достигао је висину између 80 центиметара и једног метра, са сметовима који прелазе један метар.

- Све махале су потпуно завејане, ниједан пут није проходан. Почињемо са рашчишћавањем путевима, али нећемо то моћи у наредних недељу дана то да урадимо јер немамо  довољно механизације - рекао је командант Штаба за ванредне ситуације Славољуб Благојевић.

Све махале су потпуно завејане, ниједан пут није проходан. Немамо ни довољно механизације, рекао је командант Штаба за ванредне ситуације.

Без струје је 200 становника у две мјесне заједнице, а школе у појединим мјесним заједницама неће радити наредна два дана.

- У самој Црној Трави је редовно, проблем су месне заједнице, а већина становника живи у месним заједницама. Одсечено је 600 становника. Требаће нам најмање десетак дана да се дође до свих - рекао је Благојевић.

Када је ријеч о другим општинама у Јабланичком округу, снијега има и у општини Власотинце, као и у брдско-планинском делу ка Црној Трави где има села без електричне енергије. Проблем је направио мокар и тежак снег који је оборио велики број стабала и оштетио далеководе.

Помоћник начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а Милош Миленковић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, изјавио је да и даље има мањих потешкоћа у саобраћају у општинама Сјеница, Тутин и Бабушница, гдје екипе раде на прочишћавању путних праваца.

- Смирује се ситуација, али смо и даље у пуној приправности и спремни да реагујемо - каже Миленковић, истичући да су током претходна два дана имали укупно 31 интервенцију на територији цијеле земље, као и да је евакуисано 30 и спасено 17 особа.

Миленковић напомиње да  грађани на територији Новог Пазара, Пријепоља, Сјенице, Прибоја, Ивањице, Сврљига, Књажевца, Власотинца и Бабушнице, имају проблема са струјом због снијега, али да екипе раде на отклањању кварова.

 

Прогноза за данас

 

Данашња температура биће виша од јучерашње и износиће од 4 до 11 степени, а послијеподне и крајем дана може се очекивати снијег у брдско-планинским дијеловима.

 

Због најављених ниских температура у јутарњим и вечерњим сатима постоји могућност појаве мјестимичне поледице, а поготово на дионицама које се простиру дуж рјечних токова, котлина, клисура као и на путним објектима.

Овог јутра путеви првог и другог приоритета су проходни, мада на појединим дионицама има снијега до 10 центиметара.

Прилази зимским туристичким центрима су проходни.

ЈП "Путеви Србије" савјетује возачима да без зимске опреме и ланаца не крећу на пут, а уколико се одлуче на путовање, да возе заиста опрезно и пажљиво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана