Вајтинг нови в.д. специјалног тужиоца у Хагу за злочине на КиМ

Танјуг
Вајтинг нови в.д. специјалног тужиоца у Хагу за злочине на КиМ

ХАГ- Функцију вршиоца дужности специјализованог тужиоца у Хагу за злочине на Косову и Метохији преузима Алекс Вајтинг који ће замијенити Џека Смита, именованог за посебног тужиоца у истрагама против бившег америчког предсједника Доналда Трампа.

Мандат Вајтинга на мјесту вршиоца дужности специјализованог тужиоца трајаће док се не именује нови специјализовани тужилац, наводи се у саопштењу Специјализованог тужилаштва (СТ) и додаје да ће Вајтинг имати потпуно иста овлашћења као и специјализовани тужилац и ни у ком погледу неће бити прекида у раду СТ.

Од 2002. до 2007. године Вајтинг је радио у Међународном кривичном суду за бившу Југославију (МКСЈ), гдје је био главни тужилац у поступку против Фатмира Љимаја, Исака Мусљиуа и Харадина Баље, те главни тужилац у поступцима против Милана Мартића и Драгомира Милошевића.

Вајтинг (58) је тужилац француске и америчке националности с дугогодишњим искуством како у националним тако и у међународним кривичним поступцима. Ради у СТ од јуна 2019. године, прво као водитељ истрага, а од августа 2020. године као замјеник специјализованог тужиоца.

Вајтинг је дошао у СТ с Правног факултета Универзитета Харвард, гдје је био професор праксе од 2013. године.

Од 2010. до 2013. године Вајтинг је радио у тужилаштву Међународног кривичног суда (МКС), прво као координатор истрага, а затим као координатор кривичних поступака, надгледајући све кривичне поступке.

Прије него што се придружио МКСЈ-у, Вајтинг је био савезни тужилац САД-а, прво у Кривичном одсјеку Одјељења за грађанска права у Вашингтону, а затим у Тужилаштву САД-а у Бостону, гдје се бавио случајевима организованог криминала и корупције.

Вајтинг је дипломирао на Колеџу Јејл и на Правном факултету Јејл.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана