УЖИВО Избори у Србији: ЦРТА: Вучић 59 одсто, СНС 43,38,УЗС 12,92, СПС 11,51

ГС/агенције
УЖИВО Избори у Србији: ЦРТА: Вучић 59 одсто, СНС 43,38,УЗС 12,92, СПС 11,51

БЕОГРАД - У Србији су вечерас у 20 часова затворена биралишта за парламентарне, предсједничке и локалне изборе у 14 градова и општина. Пратите из часа у час прелиминарне резултате.

Резултати избора се могу пратиити на веб  сајту Републичке изборне комисије.


00.10 - Посматрачка мисија ЦРТА објавила је резултате на основу којих је на предсjедничким изборима Александар Вучић освојио 59,03 одсто гласова.
Црта је објавила резултате на основу 90 одсто обрађених узорака, а према њима на другом мjесту на предсjедничким изборима је кандидат коалиције Уједињени за победу Србије Здравко Понош са 17, 44 одсто гласова.
Како је речено на четвртој сjедници Посматрачке мисије ЦРТА на трећем мjесту нашао се предсjеднички кандидат коалиције Нада Милош Јовановић са 5,64 одсто гласова, а одмах иза њега са 4,55 одсто гласова нашао се Бошко Обрадовић.
Када су у питању парламентарни избори, према подацима ЦРТЕ листа Српске напредне странке освојила је 43,38 одсто гласова, док је листа коалиције Уједињени за Србију освојила 12,92 одсто гласова бирача.
Листа СПС на парламентарним изборима освојила је 11,51 одсто гласова, Лисата коалиције Нада 5, 21 одсто, а листа коалиције Морамо 4,3 одсто.
Такође, на конференцији је речено да је 4,02 одсто гласова добила листа коалиције Двери, а са 3,96 одсто, цензус прелази листа странке Заветници.
Како је шеф Посматрачке мисије ЦРТА Раша Недељковић коначни резултати за Београд још нису познати, због, како је казао, нерегуларности у гласању.

 

00:05  Предсjеднички кандидат коалиције “Уједињени за победу Србије” Здравко Понош оцijенио је вечерас да је највећи домет који је постигнут на данашњим изборима то што су, како каже, разбили страх од изласка на изборе.

Као други највећи домет, Понош наводи то што су, како истиче, покренули наду.

“Ови избори су почетак краја владавине Александра Вучића. На следеће не можемо да чекамо четири године и не можемо да издамо све који су данас изашли и подржали нас. Ми смо добили у урбаним срединама и то нећемо прокоцкати”, казао је Понош.

Наводи да је коалиција “Уједињени за победу Србије” успjела да упали свjетло и да су грађани који су навикли да живе у полумраку, након упаљеног свjетла, како каже видели су амбијент полупане Србије, себе понижене и осиромашене и “своје гониче у природном стању да нису ни моћни, ни јаки”, што је био повод да изађу у великом броју.

Према његовим рijечима, у четири недjеље кампање показали су да је могуће бавити се политиком без лажи, као и говорити са противницима без мржње.

00:00 Ивица Дачић, у име коалиције "Ивица Дачић - премијер Србије" рекао је  на конференцији за новинаре да је задовољан због демократске атмосфере на изборима.

Дачић је честитао Александру Вучићу, како је рекао на великој побједи. "Ово је најбољи показатељ исправности политике коју је водио. Желим у има СПС-а да му честитам на овом огромном резултату и историјској победи", навео је Дачић.

Према његовим ријечима, у коалицији коју предводи су задовољни изборним резултатима јер су остварили бољи резултат него на претходним изборима за 100.000 гласова. 

 

23:45 На основу 46,3 одсто обрађеног узорка, највише гласова у Београду освојила је листа “Александар Вучић - Заједно можемо све”, односно 39,1 одсто.

На другом мјесту је листа “Владета Јанковић - Уједињени за победу Београда” са 20,1 одсто, затим листа “Морамо” са 10,3 одсто гласова. а на четвртом мјесту је листа “Тома Фила - градоначелник Београда” са 7 одсто гласова.

На петом мејсту је коалиција НАДА са 6,2 одсто гласова, на шестом мјесту је листа странке Заветници са 3,7 одсто гласова, док је на осмом мјесту коалиција Двери-ПОКС са 3,6 процената.

Испод цензуса је коалиција Ајмо људи са 2,7 процената, Суверенисти са 2,2 одсто, Српска радикална странка са 1,7 одсто, као и листа “Немања Шаровић - за сав нормалан свет” са 0,6 одсто и Руски мањински савез са 0,5 одсто гласова. ОПШИРНИЈЕ

23:21 - Александар Вучић, предсједнички кандидат коалиције "Александар Вучић – Заједно можемо све",  прогласио је побједу на предсједничким изборима у првом кругу. Он је рекао да је освојио 59,9 до 60,1 одсто гласова.

Навео је да према подацима СНС-а Здравко Понош има 17,7 одсто гласова, Милош Јовановић 5,9 одсто, Милица Ђурђевић Стаменковски 4,5 одсто, Бошко Обрадовић 4,4 одсто, Биљана Стојковић 3,15 одсто, Бранка Стаменковић 2 одсто и Милош Вацић 0,9 одсто.

 

23:20 Александар Вучић, предсједник Српске напредне стране и носилац листе "Александар Вучић - Заједно можемо све", саопштио је да та странка процијењује да је на данашње изборе изашло 3.840.00 бирача.

 

"Огроман број људи, највећи у последње време. Готову свуда сем непотребних и бесмислених тензија око неважних ставри или зато што је неко желео да направи проблеме, суштински је све протекло у реду и миру", рекао је Вучић.

Нагласио је да му је драго што је велики број људи изашао на изборе и честитао свим кандидатима.

Навео је да ће разговарати са свим политичким факторима.

Када је ријеч о парламентарним изборима, према подацима СНС-а, листа Александар Вучић - Заједно можемо све - 43,95 осто гласова, Уједињени за победу Србије - 13,6, Ивица Дачић - премијер 11,4, Милош Јовановић - ДСС-НАДА - 5,3, Морамо - 4,7, Заветници и Двери по 3,8 одсто.

Према мандатима навео је да СНС има 124 или 125 мандата.

"То би значило да већина за састав Владе је на ивици, али са Савезом војвођанских Мађара имамо довољно за формирање", рекао је Вучић.

 

23:00 -Према подацима Цесида на основу 70,5 одсто узорка на првом мjесту је председнички кандидат Александар Вучић, кандидат коалиције "Александар Вучић - Заједно можемо све" са 59 одсто гласова, затим следи Здравко Понош, кандидат коалиције "Уједињени за победу Србије" са 17,6 одсто гласова.

На трећем мjeсту је кандидат коалиције НАДА Милош Јовановић са 5,9 одсто гласова. Четврто место Бошко Обрадовић, кандидат коалиције "Патриотски блок" са 4,5 одсто гласова.

Затим слijеде Милица Ђурђевић Стаменковски кандидат српске странке "Заветници" са 4,4 одсто, Биљана Стојковић 3,2 одсто гласова, кандидат коалиције "Морамо", Бранка Стаменковић кандидат коалиције "Суверенисти" 2 и Миша Вацић, кандидат групе грађана "Српски патриота-Миша Вацић са 0,9 одсто гласова.

22:55 Према подацима Цесида и Ипсоса, на узорку од 70,4 одсто, листа Александар Вучић - Заједно можемо све - 43,1 одсто, Мариника Тепић - Уједињени за побједу Србије - 13, 2 одсто, Ивица Дачић - премијер Србије - 11,4 одсто, Др Милош Јовановић - Нада за Србију - 5,4 одсто, Морамо - 4,5 одсто, Бошко Обрадовић - Српски покрет Двери - ПОКС - 4,0 одсто, Милица Ђурђевић Стаменковски - Српска странка Заветници - 3,9 одсто.

Од мањинских странака, Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор - 1,6 одсто, Муфтијин аманет - Странка правде и помирења - 1 одсто, Заједно за Војводину - Војвођани - 0,7 одсто,  СДА Санџака - Др Сулејман Угљанин - 0,5 одсто и Коалиција Албанаца долине - 0,3 одсто.

22:40 – Двери и ПОКС, са коалиционим партнерима, будуће су парламентарне странке, изјавио је вечерас лидер Двери Бошко Обрадовић, наводећи да са обрађених више од 30 одсто података са биралишта, имају више од 4,5 одсто гласова.
"Данас је велики дан. Патриотски блок улази у Скупшитну, наши посланици су они који су весник политичких промена и неко ко је недостајао српској политчкој сцени”, рекао је Обрадовић новинарима у изборном штабу.
Додао је да су остварили три пута већи резултат од онога коју им је предвиђан и захвалио свима који су подржали њихов прогам.
Он је навео и да је, као кандидат за предсједника Републике, на трећем мјесту по броју гласова, а да тек слиједи пребројавање резултата и на градским изборима, гдје Патриотски блок, каже, такође има добре резултате.
 

22:35 - Предсједница странке Заветници Милица Ћурђевић Стаменковски изјавила је да је та странка, према првим прелиминарним резултатима, освојила 4,64 одсто гласова и од вечерас је парламенатрна странка.
"После обрађених више од 2.500 бирачких места, на трећем месту смо, за сада, на председничким изборима, са 5,45 одсто гласова. И даље се надамо другом кругу", рекла је Ћурђевић новинарима у изборном штабу.
Додала је да очекује и већу подршку са резултатима који пристижу, и захвалила свима који су гласали за њих.
Заветници су, навела, једини самостално изашли на изборе и грађани су то наградили, упркос томе што је, како каже, она била "најнападанији председнички кандидат".

22:32 - Шеф београдског изборног штаба коалиције „Уједињени за победу Београда“ Бане Кузмановић саопштио је вечерас да опозиција има већину у Београду.
„Када кажем опозиција, мислим на коалицију Уједињени за победу Београда, коалиција Морамо и коалицију НАДА“, казао је Кузмановић.
Како је навео, на неким бирачким мјестима у престоници Србије избори су трајали скоро до 22. 00 часа јер су током дана „људи били заустављани и нису могли да изврше своју грађанску дужност, а прекидано је гласање на 10, 15 минута“.
Према прелиминарним резултатима коалиције „Уједињени за победу Београда“, како је навео Кузмановић, у главном граду Србије на гласање је изашло више од 925.000 грађана.

22:15 - Према подацима Цесида на основу 55,6 одсто обрађених података на првом мјесту је предсједнички кандиат Александар Вучић са 59,8 одсто гласова, затим Здравко Понош са 17 одсто гласова.

На трећем мјесту је Милош Јовановић са 5,8 одсто гласова. Четврто место Бошко Обрадовић са 4,5 одсто гласова.

Затим слиједе Милица Ђурђевић Стаменковски, Биљана Стојковић, Бранка Стаменковски и Миша Вацић. 


22:00 Коалиција „Борис Тадић - Ајмо људи” позвала је вечерас Републичку изборну комисију да објави изборне резултате, уз оцијену да је скандалнозно што се то одлаже на сутра.
„Информација да РИК неће објављивати прелиминарне резултате гласања до сутра је скандалозно. Живимо у 21 вијеку када је у току вечери могуће избројати све гласове”, рекао је предсједник Нове Странке Арис Мовсесијан.
Мовсесијан је казао да коалиција има информације да се на неким бирачким мјестима гласало до прије 15 минута.
Горан Радосављевић кандидат за премијера коалције „Борис Тадић-Ајмо људи” позвао је РИК да се што прије огласи са прелиминарним подацима, макар о излазности и додао да ће остати ту све док се РИК први пут не огласи.
По његовим речима, све мирише на превару у изборном процесу, а Стефан Новаковић из покрета „1 од 5 милиона” такође је позвао РИК да се огласи са основним информацијама о изборном процесу.
„Ако то РИК не учини вечерас и у току ноћи бојим се да ћемо морати изборне резултате ујутро да бранимо на улици”, казао је Новаковић.

21:50 - Републичка изборна комисија огласила се са првим незваничним и непотпуним резултатима избора у Србији.

Предсједнички кандидат Српске напредне странке Александар Вучић освојио је 73,3 одсто гласова на данашњим предсједничким изборима, објавила је Републичка изборна комисија на својој интернет страници на основу до сада обрађених узорака.

Његов противкандидат Здравко Понош освојио је 8,18 одсто, а Милица Ђурђевић Стаменковски 4,64 одсто гласова.

Према првим прелиминарним резултатима парламентарних избора, листа "Александар Вучић - Заједно можемо све" освојила је 56,68 одсто гласова.

Листа "Ивица Дачић- премијер Србије" има 13,83 одсто освојених гласова, Савез војвођанских Мађара-Иштван Пастор 2,07 одсто, а листа "Доктор Војислав Шешељ" 1,96 одсто гласова.

 

21.11 Већина бирачких мјеста у Србији је затворена, рекао је предсејдник РИК-а Владимир Димитријевић на конференцији за новинаре.

Истакао је да је свима који су се нашли на бирачком мјесту у 20.00 часова омогућено да гласају.

Навео је да ће РИК сутра у 20 часова објавити прелиминарне резултате избора.


21:10  - Срђан Богосављевић из Ипсоса изјавио је вечерас за РТС да је, према тренутним пројекцијама, излазност на изборима 59,7 одсто.
Директор Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић рекао је раније данас на конференцији за новинаре да се очекује да излазност на изборима буде између 58 и 60 одсто.
До 18 часова излазност на данашњим предсједничким, парламентарним и локалним изборима била је 50,82 одсто, од 6.502.307 укупно уписаних бирача, саопштено је на конференцији за новинаре РИК-а.-

20:30 -  ЦеСИД: Процедуралне и неправилности убацивања листића

Центар за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) саопштио је вечерас да је, на основу информација добијених од посматрача, у периоду од 17 до 20 часова, уочио понављање неправилности које су забиљлежене у току дана.
Како је навео, настављене су неправилности убацивања гласачких листића у погрешне гласачке кутије, као и процедуралне неправилности (гласање без идентификације бирача и наношења спреја).
На неколико бирачких мјеста пријављене су и грешке код потписивања бирача на погрешно мјесто у изводу из бирачког списка.
Посматрачи су примјетили и спорадичне неправилности када је у питању гласање бирача ван бирачког мјеста.
Према наводима ЦеСИД-а, на два бирачка мјеста бирачи нису могли да гласају јер их није било у изводу бирачког списка, иако су провјером на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе утврдили да на тим бирачким мјестима гласају.

20:15 Вучић стигао у изборни штаб СНС

Уочи затварања бирачких мјеста у 20 сати, функционери СНС и представници листе “Александар Вучић - Заједно можемо све” окупљају се у изборном штабу, гдје ће сачекати прелиминарне резултате парламентарних, предсједничких и локалних избора.
Око пола сата пре затварања биралишта у сједиште СНС на Новом Београду стигао је лидер странке и кандидат СНС за предсједника Србије Александар Вучић.
Док је улазио у изборни штаб, Вучића је новинарка Н1 упитала:
“Председниче, јел'' напето овог пута?”, на шта је он узвратио:
“Не, је л'' се надате томе? Џаба се надате”.
У централи напредњака су и замјеник шефа изборног штаба Горан Весић и председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић.
Стигли су и Златибор Лончар, кандидаткиња на листи СНС на парламентарним изборима Марија Здравковић, Владимир Орлић, Вања Удовичић, Владимир Маринковић, кошаркаш и кандидат са листе Марко Кешељ, бивши фудбалер Саша Ћурчић, музичар орђе Давид, бивши директор полиције Милорад Вељовић.

На укупно 8.255 бирачких мјеста, право гласа данас је могло да искористи 6.502.307 бирача.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана