Уводе се нова кривична дјела због напада на просвјетне и здравствене раднике

Танјуг
Уводе се нова кривична дјела због напада на просвјетне и здравствене раднике

БЕОГРАД - У Нацрту закона о изменама и допунама Кривичног законика, који је објављен на сајту Министарства правде, предвиђена су два нова кривична дела којима се санкционишу напади на просветне и здравствене раднике, као вид додатне заштите и правне сигурности.

Наиме, предложеним допунама у члану 344б прописано је кривично дело Напад на лице запослено у образовној установи, а у члану 344в кривично дјело Напад на лице запослено у здравственој установи.

Основним облицима ових кривичних дела предвиђена је казна од три месеца до три године затвора за оне који нападну лице запослено у здравственој установи, односно просветној установи или члана његове породице, а у вези са пословима који се обављају у здравственој установи.

Уколико том приликом учинилац нанесе лаку телесну повреду лицу запосленом у здравственој, односно образовној установи или члану његове породице или прети употребом оружја, претиће му казна шест месеци до пет година затвора. У случају да приликом извршења дела учинилац нанесе тешку телесну повреду лицу запосленом у здравственој, односно образовној установи или члану његове породице, претиће му казна од једне до осам година затвора.

У образложењу предложених измена и допуна наводи се да је увођење ових кривичних дела одговор на нарасли број случајева насиља према запосленима у здравственом и образовном сектору.

Додаје се да овакав приступ омогућава да се кривичноправни систем прилагоди савременим друштвеним изазовима, уз уважавање потреба различитих професионалних група за додатну заштиту и правну сигурност.

Једно од нових предложених кривичних дела у Нацрту је и Одобравање, негирање или умањење кривичног дела, за које је запрећена казна затвора од шест месеци до пет година.

Ово кривично дело чини онај ко јавно одобрава или негира постојање или умањује тежину кривичног дела за које се може изрећи казна доживотног затвора, а начин на који може довести до насиља, ако је извршење кривичног дела утврђено правоснажном пресудом.

Ово су само неке од бројних новина које предвидја Нарцт измена КЗ-а, а које су од јуче и формално на Јавној расправи која ће трајати до 1. новембра.

Нацрт измена закона Министарство правде је 12. септембра упутило Венецијанској комисији на мишљење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана